3.02.13 г.

Наемането на квартира дистанционно - риск или приключение...

Наемане на квартира дистанционно още докато сте в България...
До преди 2 часа идеята ми се струваше страхотна! Какво по-хубаво от това да пристигнеш и да се нанесеш в собствен апартамент. Дето казваше Петко Бочаров навремето - ДА АМА НЕ! Абсолютно прав е бил ама кой да ти знае... ;) Хората се учим докато сме живи и това е самата истина.
Тези от вас, които са си наели апартаменти дистанционно и всичко е било нормално са живи късметлии. Даже направо, ако сте точно в тази позиция сипете си една ракия, едно уиски или една студена вода според зависи какво пиете и го изпийте на екс!
Тази година стават 10 години от първото ми кацане в Монреал. Такова нещо каквото видях преди два часа ми се случва за пръв път. Реших докато е прясно да си напиша темата, за да не изпусна детайли.

Каква е историята в резюме... Решихме да си търсим нова къща, на първи етаж, с двор и всички благини около двора. Огледах обявите из Киджиджи най-старателно и си набелязах този апартамент. На първи етаж, с голям двор отзад и малко дворче в предната част - така пишеше. Имаше нещо странно в самата обява - пишеше, че дават 4 1/2 и 3 1/4 ... реших, че е било някаква грешка, но се оказа, че не е грешка :)
Звъннах, направиха ми среща за 19:30. Бяхме точни и докато паркирах видяхме в сянката на вратата, че стои някакъв човек. Учудих се, защото бяхме малко подранили, но пък може хората да обичат повече от точни. :) Слязохме и като влязохме в двора човека се усмихна и каза, че е Жан-Пиер и сподели, че му е приятно. Пропуснах да отбележа, че по телефона мъжа и жената, с които разговарях имаха силен китайски акцент. Та Жан-Пиер ме попита учтиво дали аз съм Мистър Фен (май така беше името). Очевидно не бях мистър Фен, но те май не правят разлика между азиатските имена и самите азиатци. Малко след като ме объркаха с мистър Фен се появиха още трима човека, които доста свойски се представиха. Стана ми интересно и странно - интересно, че има чак такъв интерес към квартира в този зимен сезон и странно, че са направили среща за толкова хора едновременно. Странното дойде и от там, че хората се представяха с първите си имена... 
Спря един бял миниван и от там се измъкнаха очевадно мистър Фен и една дребна китайка, явно съпругата на мистър Фен. Поздравиха и ни поканиха да влезем след като отключиха. 
Първото, което усетих след като отвориха вратата беше мириса на застоял въздух, след това нещата, които видях ми се набиха остро - една стая веднага вляво, в която имаше паянтово единично легло и някакъв стол с масичка, пода беше страшно захабен да не казвам супер зле... Следващата стая в ляво беше затворена, след това имаше един от вградените гардероби-стаи, с доста захабена врата. Банята беше фрапиращо...зле. Очевадно зле!!!
Кухнята не беше на по-различно положение. В общи линии апартамента беше абсолютна дупка, както понякога правят - снимките не бяха от този апартамент, а в един момент китайката заговори и се напрегнах да я разбера. Тя говореше за някакви наеми от рода на $250 и $300. Започна да ми се изяснява какво е положението. Апартамента, който текущо оглеждахме и този над него се даваше на отделни стаи. Ако ползваш стаята сам - $300, а ако си имаш съквартирант в стаята $310 и за двамата. Кошмаринг!
Пожелахме културно лека вечер и се изнизахме към колата. 
Замислих се за хора, които наемат квартирите си още докато са в България. По снимки или като пращат свои познати да гледат обявения апартамент. Само за момент си представете следния казус - вие сте в България, намирате обява, изпращате запитване, отговарят ви, изпращате някой да го гледа, но не му разрешават да го снима, защото и това го има. Човека ви казва, че е малко захабено, но критериите ви за захабеност са различни. Кацате в Канада с нагласа, че си имате ваш апартамент и хлътвате в един коптор, за който определено не сте си мечтали. Договора е налице и от там няма измъкване, а имате и малко дете. Не особено приятно...
Та в тази връзка - внимавайте какво и как наемате преди да сте го видели!
Това беше моя неприятен опит в търсенето на квартири, но съм убеден, че има и много по-лошо.
Нужно е малко внимание, за да не се "насадите на пачи яйца" както казват някои хора в България! :);)

С пожелания за приятна седмица и приятен остатък от уикенда!

Няма коментари:

Публикуване на коментар