12.06.11 г.

ПРИСТИГАНЕТО, първата нощувка и как се наема апартамент?

Въпроса, който е тормозил, притеснявал или не чак толкова почти всички ни преди да дойдем е "Къде и как ще си наема жилище?"
Напълно логичен въпрос, защото въпреки опитите на някои агенции за имиграция да дезинформират с това, че в Канада ни чака апартамент и работа - такова нещо дефакто, фактически и тн... всъщност не съществува.
Всеки един трябва да се оправя по единично.
Един от подвъпросите е КЪДЕ да търсим докато сме още в България?
Има много места с обяви. Сайтове с обяви, онлайн издания на седмичници и ежедневници в Монреал, където също има обяви. Тези, които посещавам аз лично, когато търся нещо са ЛЕСПАК , Киджиджи и Крейгзлист . Там като във всеки сайт с обяви можете да търсите по отделни критерии... Брой на стаите, местоположение, етаж, обзавеждане.
Това, което трябва да следвате са определен брой правила, за да откриете и наемете подходящото за вас по цена и местоположение. Като новодошли нямате право на грешки. Казвам нямате право на грешки, защото се предполага, че бюджета, с който ще разполагате ще бъде ограничен, няма да имате все още работа, а наемите ще вървят всеки месец. Трябва да избягвате и да гледате да не попаднете в лош за живеене район (под лош се има предвид да не е прекалено шумен, близък до магистрала или натоварена пътна артерия, с високи нива на престъпност, отдалечен и с неудобен транспорт, липса на детски градини или в близост до училища с лоша слава - последното в случай, че имате деца.)

Въпроси, отговори, питания, въпросителни - или "Какво следва след като кацнем?"

Може би малко хора не си задават логичните въпроси, които идват след като са взели важното решение да имигрират. Въпросите са много част от тях няма как да са формулирани добре поради непознаване на обстановката, но като цяло  всеки един от въпросите засяга живота непосредствено след пристигането. Неизвестността притеснява повечето тръгнали в кръстоносния поход имиграция.
Реших да се допитам до мои познати и приятели, които в момента са в процес на изготвяне на документи за имигриране или такива, които са в процес на изчакване след като са подали документите си или минали интервю. Реших да постъпя по този начин тъй като човек прекарал почти 8 години тук в Канада, започвам да приемам определени неща за даденост и за нещо естетвено, което знам как става, а те всъщност вълнуват кандидат - имигрантите.
Доста от отговорите съвпадат, но има и такива, които не се покриват и са наистина интересни.
Не съм искал разрешение да цитирам имена, а и не това е важното в случая. Ще публикувам част от въпросите, които получих и в темите, които ще следват от тук насетне ще опитам да покрия възможно по-подробно всяка една стъпка по тези въпроси и такива, които не съм срещнал като въпроси, но знам, че ще изникнат като въпроси.



Ето и част от въпросите, като разделям отделните им автори като цитат с кавички: