18.06.11 г.

Придобиване на шофьорска книжка в Квебек

Принципно въпроса беше: "-Шофьорските книжки и как се наема апартамент", но аз малко поделих нещата на няколко третини осемнайсетини та сега искам да изясня как стоят въпроса със шофьорските книжки.
Та на първо място ще споделя на тези от вас, които разбира се не знаят, че с българската шофьорска книжка може да се управлява автомобил в Квебек (за другите провинции не съм запознат) 3 месеца. Нито ден повече! На тези, които са решили да си правят експерименти да карат повече от трите месеца ще кажа едно голямо КЪСМЕТ!, защото глобите са наистина солидни, а лафове от сорта на "Не може ли да направим нещо...$$$...?" тук за щастие не вървят. За подобна приказка предполагам, ако не ви приберат веднага ще ви сложат една истински огромна ЧЕРНА...ама много ЧЕРНА точка, която трудно се премахва, ако изобщо може да се премахне.
Та докато си карате със БГ книжката е добре да се обадите в SAAQ и да поискате среща за отваряне на досие и евентуално за теоретичен изпит. Принципно при първото ходене можете да минете и теоритичния изпит, но срещата е за откриване на досие и назначаване на следваща среща за теория.
Трябва да имате предвид, че датата се назначава за около месец след обаждането ви, поради големия брой чакащи.
Самото обаждане протива при следния "дневен ред": казвате си името, след което ще ви помолят да го продиктувате буква по буква (все пак тук типично име е Пиер ДеЖарден, а не Цвета Каракръстева, Прасад Балабомала или Лундур Мрсиноли - ако има съвпадения на имена е случайно). След това служителят ще ви даде дата и час и ще ви изброи необходимите документи, които трябва да носите с вас при откриване на досието. А всъщност тези документи са:

1. Българската шофьорска книжка и превод от сертифициран преводач (обикновено струва $25);
2. Сертификата за селекция от Квебек;
3. Паспорта и Имигрантския формуляр от летището;

Добре е известно време преди насрочената среща да се свържете със сертифициран преводач и да си направите среща, защото поне два дни преди това ще трябва да се видите с него/нея да дадете книжката си и после да си вземете превода.
Като сертифициран преводач аз препоръчвам Мария Балабанова (Mariya Balabanova), а ето и нейни координати:

Мобилен: 514-995-1751
E-mail: mariyabalabanova@hotmail.com
Skype: mbalabanova80
Site: http://www.mariyabalabanova.com