2.02.13 г.

Спонсоршип програма в Канада. Family class program.

Напоследък нещо нямах мотивацията да пиша.
А и темите се изчерпиха като, че ли... Може и да не са, но си мисля, че вече съм засегнал повечето неща интересуващи новопристигащите или тези, които са пристигнали, но все още не знаят къде точно се намират.
Преди седмица се запознах с една жена от Русия.  В разговора с нея разбрах, че синът й се е оженил в общи линии набързо и подготвя спонсориране на вече настоящата си съпруга. Тъй като аз самия съм минал по този път и когато нещата бяха на дневен ред изчетох всичко, каквото тогава ме интересуваше и това, което не ме интересуваше та знам подводните ями, които крие едно спонсорство.
Като цяло, ако това ви очаква и искате час по-скоро да се съберете с половинката си независимо дали сте спонсориран или спонсориращ трябва да сте наясно, че трябва да минете по всяка стъпка описана на сайта на имиграционните. Без значение дали ви харесва или не, без значение дали ви допадат сроковете или не - това е най-бързия начин, за да се съберете с човека, когото обичате и, с когото искате да бъдете. на мен самия ми минаха през главата 156 000 различни вариации, 189 000 други "възможни" варианти, но истината е, че в мисленето и проучването на тези "възможни" варианти изгубихме време.

Трябва да следвате стъпка по стъпка Гида, който имиграционните от офиса в Мисисага ще ви изпратят. Ще трябва да подготвите снимков материал, ще трябва да опишете историята на връзката си, ще трябва да докажете на имиграционните власти, че познавате човека, когото спонсорирате, че обичате човека, когото спонсорирате и че най-важното нещо за вас е да се съберете с този човек.
Комплекта документи съдържа две части - една за спонсорирания и една за спонсориращия. При наличните интернет технологии буквално можете да ги попълните заедно, за да бъдат нещата изпипани максимално. Всеки детайл трябва да огледате максимално внимателно и да сте сигурни, че всичко е изрядно. Всяка грешка води до забавяне на спонсорската процедура. Изискване на допълнителни документи, на допълнителни детайли и тн...
От спонсорираният се изисква преди пускането на документите да направи медицинските прегледи, които при стандартна имиграционна процедура се правят едва след интервюто за селекция. При процедурата за спонсориране нещата са различни. Преди да ги пуснете спонсорираният трябва да направи своите медицински прегледи, да попълни документите и да ги разпише и да ги изпрати на този, който ще го спонсорира. От спонсориращият се изисква да попълни изрядно своя комплект документи и да плати таксата за пърмънънт резидънс рикуеста, който е част от комплекта документи. Таксата се плаща, като си вземете чека, който ви изпратят (той също в е комплекта документи), отидете в банката и удостоверите с тях, че сумата, която пишете в чека си е гарантирана от банката т.е. замразявате едни средства, които банката задържа докато не си дръпнат имиграционните таксата. Това е така наречения сертифайд чек.
След изпращането на документите имате период на изчакване, след който имиграционните власти от Мисисага ви изпращат тяхното становище и ако нямат нищо, което да ви изискват като допълнителни документи те препращат документите ви към имиграционните от Квебек (тъй като спонсорството съм го правил от Квебек ще опиша детайлите за Квебек, за всяка друга провинция е добре да проверите как стоят нещата, защото е възможно да съществуват разлики в процедурата).  След изпращането на документите ви към Имиграция - Квебек, ще получите комплект документи сходен на федералния комплект документи. Ще трябва да попълните вашата част и да изпратите частта, която е за вашата половинка, за да може да бъдат попълнени документите и изпратени до вас във възможно най-кратък срок. След като попълните вие и спонсорираният документите и ги разпишете (и естествено ги проверите дали са коректно попълнени) ги изпращате на адрес указан в комплекта документи. Съществува период на изчакване, който при нас беше месец и половина. Отговора от Имиграция Квебек, ако е положителен ще бъде изпратен до вас (и до посолството, което е най-близо до държавата на спонсорирани - ако е за България, сертификата ще бъде пратен до посолството на Канада в Румъния), самия отговор е сертификата за селекция на спонсорирания.
След това кореспонденцията се прехвърля от посолството към спонсорирания, така че адреса, който пишете в документите трябва да е коректно попълнен и сигурен, за да бъде кореспонденцията коректно получавана. Ако нямате сигурен адрес е добре спонсорирания да наеме пощенска кутия, която да е в най-близката пощенска станция. Част от кореспонденцията вече е през e-mail, но част от нея се води през обикновената поща затова адресът е добре да бъде "сигурен".
Първата пратка, която спонсорираният ще получи ще бъдат баркодове отговарящи на номера на досието. В общи линии втората пратка, ако всичко е нормално ще бъде искане, Спонсорираният да изпрати паспорта си в посолството за поставяне на визата. За изпращането от БГ е добре да проверите, кои куриери правят и обратно доставяне т.е. предплащате си изпращането на паспорта ви от посолството до вас и уведомявате посолството какви координати трябва да използва, за да се свърже с куриера, когато паспорта ви е готов с поставена вече виза.
Нещата, над които спонсориращият трябва да помисли преди да се хване с процедурата спонсорство/спонсоршип са няколко.

  1. Познавам ли добре човека, когото ще спонсорирам?
  2. Достатъчно дълга и силна ли е връзката ви с бъдещия спонсориран?
  3. Наистина ли искате да спонсорирате човека, когото обичате?
  4. Колкото и неприятен да е този въпрос той е може би най-важния преди да започнете процедурата си, а именно - ИМА ЛИ ШАНС ЧОВЕКЪТ, КОГОТО СПОНСОРИРАТЕ ДА ВИ ПОДВЕДЕ И В СЛЕДВАЩИТЕ ТРИ ГОДИНИ ДА СЕ РАЗДЕЛИТЕ? Няма как да гадаем бъдещето разбира се, но ако си направите един кратък анализ на отношенията си ще можете бързо да си дадете сметка. Разбира се на този въпрос е добре да си отговорите без да влагате емоцията на любовта. Ще разясня и защо е нужно всичко това!
  5. И не на последно място - имате ли желание да следвате цялата тази процедура или го правите моментно емоционално...
Ако отговорите на въпросите ви са поне за момента: ДА, ДА, ДА, НЕ, ДА то тогава се стягайте и влезте в официалния сайт за имиграция в Канада и си дръпнете пакета документи във формат пдф и освен това трябва да се обадите на телефона, който е даден в раздела спонсориране, за да ви изпратят пълния пакет документи, в който е и най-важната част за правителството, а именно празния чек ;), който вие трябва да попълните. След като издърпате пакета с документи ще се запознате какво точно е нужно, за да ги попълните като чернова докато дойдат по пощата оригиналните документи пратени от Мисисага.
И така ... Ще направя кратко резюме на въпросите, които написах по-горе. Със стартиране на процедурата за спонсориране вие декларирате, че в следващите три години вие сте финансово отговорни за Спонсорирания. Т.е. ако приемем, че се случи неприятната случка и се разделите в края на първата година и вие не поемете разходите на половинката си, а половинката подаде документи за социална помощ то ВИЕ сте човека, който ще поеме отпуснатите от правителството пари. Май стана малко объркано и ще разясня - ако спонсорираният/та подаде документи за социал, то социала ще му бъде отпуснат, но на следващата финансова година ще получите честитка каква е сумата, която дължите по издръжката на лицето, което сте спонсорирали. Да приемем, че социала е $500 месечно. След една финансова година ще бъдете уведомен/а, че дължите сумата от $6000.
Неприятно, но факт! :) Декларацията си е декларация и вашия подпис ще стои под нея.
Другото, което трябва да знаете е, че след последните промени спонсорираният/а трябва да пребивава на един и същ адрес със спонсориращият. Тези промени касаят всички, които са тръгнали да правят далаверинг от спонсорирането. Факт! Те касаят както спонсорираният, така и спонсориращият и при евентуално несъотвествие има санкции и за двете страни.
Ако ви се явят някакви въпроси може да споделите. :)

Поздрави и късмет в начинанията ви! Наближава празника на влюбените така, че обичайте се ;)

Няма коментари:

Публикуване на коментар