13.08.12 г.

Българско училище за децата ни зад граница! Възможно ли е?

Наскоро, бродейки из виртуалните пространства попаднах на един сайт, чиято идея ми допадна. Сайта е свързан с обучение на българчета с родители в чужбина и не само, но основната идея е тази.
Като гледам племенниците ми понякога си мисля, че това е издевателство над децата - вкъщи им се говори на български т.е. трябва да говорят български, за да комуникират с родителите, на градината английски или френски и за тези, които са ходили на детска градина с английски шока от френското училище като им стане време. И изведнъж някаква родителска амбиция детето да познава българския език, литература, история и география задълбочено.
Жива лудница!
Наистина е неприятно за хлапетата или поне аз се опитвам да се поставя на тяхно място и така ми се струва.
От друга страна като попитам племенниците ми те какви са и двамата отговарят - "от България", а и двамата са родени в Канада. Та идва странния парадокс дали да ги "тормозим" с прекомерно учене или не. Т.е. дали да ги оставим с отговорът им "от България" и да нямат информация какво е била всъщност България ИЛИ да им предоставим отговорът на въпроса "Защо сами си дават принадлежност с техния отговор "от България?". Получава се въпрос с леко повишена трудност, на който всеки родител сам трябва да си даде отговор.