24.01.12 г.

Има ли селскостопански производители, от които можеш да си купиш по-вкусни, от предлаганите на пазара, продукти?

"Има ли селскостопански производители, от които можеш да си купиш по-вкусни, от предлаганите на пазара, продукти?"


Да започна от там, че както навсякъде и тук масовите продукти са пълен шит, шет или както там още му се казва на капиталистическите езици.
Повечето продукти предлагани по магазините и то в големите намаления са под голямата щампа "МАРКИРАНО С ХОРМОНИ", "ИЗКУСТВЕНО", "БЕЗВКУСНО", "ГУМЕНО" и тн... От една страна тези продукти по седмичните брошури могат да ни измъкнат от една ситуация, в която сме на социал, или в която единия не работи или пък се ползва майчинство, което не е платено, ако сте дошкли скоро, не сте работили и тн...спор няма тези брошурки спасяват, НО правилно ли е да се храним за постоянно с тях и дори ние да се храним, правилно ли е да се дават на деца, които тепърва изграждат организъм, тяло, имат да растат и да се развиват. Лично моето мнение е, че отговора е отрицателен. За съжаление обаче от всякъде сме заобиколени с подобна продукция. За щастие обаче и тук също както в България по малките населени места има производители, които ще ви продадат директно. Като съм обикалял насам натам съм виждал какви ли не табели: "Яйца, Кафеви, Големи" и една стрелка, ли на отбивка от пътя "ПРОДАВАМЕ ДОМАШНО ПРИГОТВЕНО СЛАДКО", също съм виждал за мляко и масло, като се замисля май само месо не съм виждал да е обявено по този начин. Тъй като по закон дивечовото месо не може да се продава, то хората са се върнали към бартера - по разни сайтове или местни вестници можете да срещнете различни бартери за дивечово месо. Не е често срещано, но се срещат обявени подобни неща.
Около Монреал най-практикуваното от Българите, а и не само е посещението на фамилни ферми - там отиваш и ти предлагат ограничен асортимент, но сравнително богат от плодове и зеленчуци. В една конкретна ферма, където до вратата на чист български има табела "Добре дошли", ако не ме лъже паметта се предлагат: домати, чушки (пипер) - прави като нашенските и наподобяващи камби, които са по-популярни тук. Има зелени и червени, като червените излизат по към края на лятото. Картофи, лук, моркови, чесън, мед, дини, пъпеши, виждал съм карфиол, отделно има зелен боб, сух бял боб и определено разни неща, които ще пропусна.
Картофи, лук, моркови, чушки, мед - това можете да си купите от магазинчето на фермата. Домати също можете да си купите, но практиката е да ви връчат колкото кофи желаете да купите и да отидете да си ги наберете сами. Не съм добър на определяне на площ, но ми се струва, че само с домати са около 30-на декара, ако не и повече. Та отивате и тръгвате по лехите, които са доооооста дълги и търсите узрели доматчета. Ако си подредите добре кофите можете да вземете доста прилично количество домати на цена от $5, което не е никак зле като се има предвид, че в Монреал обичайната цена на доматите през лятото е между $0.79 и $0.99 за либра, което като цена за кило става горе долу като умножите по 2 и добавите мъничко. За $0.99 за либра еквивалента за килограм е $2.18. Тази информация, за да добиете някаква идея. На тази ферма конкретно докато си обикаляте и си събирате плодове и зеленчуци можете да си завържете и някое приятелство или познанство - езиците, които се чуват обичайно са български, руски, румънски, украински и пак мога да ги изредя в обратен ред :)
Всичко от фермите има вкус. Нямам идея какво слагат вътре, с какво торят и тн, но знам, че магазинската продукция няма никакъв вкус докато това, което вземете директно от фермата си има вкус и то доста наситен.
Ако наминете по разни горски райони можете да видите жени, които продават сладка и конфитюри от горски плодове - няма такъв аромат. Цените на бурканче са малко по-високи от магазинските, но определено си струва!
Ако живеете в къща можете да си спретнете качествена зимнина без никакъв проблем. Въпроса е да имате къде да си запалите огън - една тенекия да си изпечете материала и ето готовата лютеница, консервирани печени чушки, кьопоолу, компоти...
Като казах компоти - за други градини не се сещам, но брането на ябълки е добре развито. Отиваш, пълниш един багажник с ябълки, собственика те консултира как да ги съхраниш по-дълго и си тръгваш по живо по здраво ;)
Като казах консервиране, лютеница, кьопоолу и тн пропуснах да спомена по-горе патладжана като зеленчук, който се предлага по фермите, а сега също ми изникна, че предлагат млечна хубава царевица.
От глад няма да се умира както разбирате ;) особено, ако не ви мързи много. Ако се интересувате от точното местоположение на фермата ще трябва да го намеря на картата и да сложа координати да го погледнете на Гугъл мапс.
Ами май е това по темата, но ако се сетя нещо друго ще добавя от долу като коментар!

Поздрави! ;)

3 коментара:

  1. Много полезно, а дали може адрес на фермата :) Предполагам че има такива ферми и за месо, мляко и яйца? Аз съм склонна да пътувам и по-далеч, стига да мога да осигуря качествена храна за децата си.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще гледам да намеря пълен адрес на фермата.
      А относно месото и млякото - те са на различен тип хранителна регулация и затова може би не съм виждал. А за яйцата съм писал мисля, но продавачите не са със ферми, а по-скоро с по-голям брой домашни кокошки...

      Изтриване