22.01.12 г.

Индианците и стоките, които продават в резерватите...

Крис благодаря за идеята за пост, която ми даде.
Ето поредното нещо, за което аз знам, даденост ми е и не се сещам да го опиша.
Индианците всъщност не са индианци - казват им отоктонти или мериндиен-и. Общо са 11 нации. Ако не се лъжа тук до Монреал живеят Мухоук в градчето (резервата) Канауаки (Kahnawake) и Ока, но Ока е по-отдалечено затова и ще говоря само за Канауаки.
Та индианците както са ни известни на нас са известни тук с евтините си цигари. Наистина за пушачите, Канауаки е мястото - картона излиза $19 до $27 според зависи кое ви допадне. Малборо - червено и лайт е $40 до $45 за картон - според зависи от къде си го купите - магазинчета за цигари има на корем, така че въпрос на избор и цени е къде ще спрем повече от един път. За сравнение на магазините в Монреал може би най-евтините цигари са около $6. Сами можете да си направите сметката. Дори и да сложите бензина в цената на една кутия пак излиза по-изгодно.
Освен цигари в Канауаки може да се намери и по-евтин алкохол. Не много по-евтин, но по-евтин от Монреал.
Пак там може да се намери в общи линии какво ли не ;) Има типични индиански сувенири, дрехи, техника, оръжие, ловно-рибарски стоки. Лично наблюдение ми е, че ако на първо ходене питате нещо няма да получите очаквания отговор, но ако станете постоянен клиент на някой магазин доста неща можете да намерите с питане.
Най-вероятно много от вас са чували, че ние НЯМАМЕ правото да купуваме от резервата.

Правилно сте чували - наистина е така! Индианците имат законовото право да продават без такси т.е. без наложеното ДДС, което е известно в БГ. Т.е. всичко купено от тях е все едно купено в 14% надолу от Монреал. Да оставим, че голяма част от стоката в Канауаки е контрабандна т.е. цените са изгодни, защото тази стока не фигурира никъде из вносните регистри на Канада. Факт!
Компютри, компоненти, телевизори и друга електроника - всичко може да бъде намерено на доста прилични цени.
Същото важи и за ловното оръжие, други ловни и риболовни стоки. Ако една ловна карабина нормално на магазина нова може да се намери за $400 (изцяло примерна цифра) то при индианците същата тази карабина можете да я купите и за $220.
Това, че нямаме право да купуваме от там е вярно. Вярно е, че санкция при залавяне е включително конфискация на автомобила, с който сте там, НО и резерватните полицаи и монреалските полицаи според мен съвсем умишлено си затвярят очите за обикновени потребители. Казвам обикновени потребители, защото има доста магазинчета, които са опитали да продават (а и го правят де все още) и по сигнал или рутинна проверка са били залавяни. Тогава наистина влизат в сила тези мерки, за които споменах по-горе. Това, че си купил картон за лична употреба не притеснява никого въпроса е както и с всичко друго да не се прекалява.
Например местните рядко ходят да купуват от Канауаки. Има и такива, които го правят, но рядко и ако им се наложи преминават през резервата бързо. Всяка крушка си има опашка разбира се, защото преди около 15 години е имало голям скандал, в който индианците са искали това, което им принадлежи по закон и основно е ставало дума за земя... Тогава над резервата са кръжали военни хеликоптери и тези хора са били стресирани и ужасявани ежедневно. Факт - в края на 20-ти век! Неприятен наистина, защото е срам за човешкия род като цяло подобно поведение особено в демократично държава за каквато се смята Канада!
Надявам се с този си пост да внеса някаква яснота по въпроса, но ако все пак съм пропуснал нещо е било несъзнателно и ще се радвам да ми кажете, за да го коригирам!

Поздрави! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар