26.06.11 г.

Kакво ти е нужно, за да започнеш работа?

 Това е един от въпросите, които ми задават най-много.
Днес е почивен ден и реших, че е адски подходящо да понапиша какво е нужно, за да започнеш работа след като пристигнеш.
На първо място винаги слагам късмета като фактор. Сигурно това не грее повечето хора, които четат този текст, но в крайна сметка при голяма доза късмет може да нямаш нужда от нищо повече.
Но като всяко друго нещо и късмета трябва да бъде предизвикан, за да ни кацне на рамото.
Работата, която започваме първоначално много зависи от това до колко е на зор положението т.е. свършват ли финансите, с които сме дошли или без да искаме сме попаднали на по-скъпа квартира, а наема си върви така или иначе и трябва да се покрива... Та единия вид работа е така наречената "черна" работа (не трябва да я бъркате с работата на "черно") - става дума за работа във фабрики като общ работник, в магазин като човек, който трябва да подрежда стока по стелажите, в кухнята на някой ресторант и тн.  Приемаме, че нещата са стигнали до там и трябва да се започне подобна работа. Намирате обявата в интернет или вестник, дори и за тази работа трябва да подготвите резюме (CV), но естествено истинското ви резюме не трябва да има нищо общо с резюмето, което ще представите, за да започнете във фабрика като общ работник. Да, правилно сте ме разбрали! В резюмето трябва така да представите нещата все едно цял живот сте работили във фабрика и мечтата ви е точно един ден да се пенсионирате във фабрика. Всякакви странични фактори като инженерно или икономическо образование трябва да се забравят и да се премахнат.
Максимума, който имате като квалификация трябва да е средно, по възможност специално образование, като специализацията е точно касаеща работата, за която кандидатствате. Ако примерно кандидатствате за позиция "оператор на някакъв вид машина" съвета ми е "да сте завършили техникум разглеждащ точно такъв тип машини в същата индустрия". Предполагам, че тези, които наемат на работа не "пасат трева", но в крайна сметка е по-логично да се наеме човек със сходно образование отколкото човек писал в резюмето си, че е магистър по информатика.

С това няма да си помогнете, по-скоро дори
ще си навредите, защото няма да получите желаната от вас за момента
работа.

Този трик обаче не върви при типа "бяла" работа т.е. работа близка до истинската ни специалност и до това, което наистина искаме да правим. Ако примерно в обявата пише, че се търси специалист Developer PHP/MySQL/Java и вие покривате първите две т.е. PHP/MySQL, но си нямате никаква идея от Джава то по-добре или не кандидатствайте за тази работа или ако решите все пак да кандидатствате, то тогава не споменавайте, че сте работили с Джава.
Просто няма смисъл! Дори и да преминете през рекруитърите с общи отговори, когато се стигне до техническия тест така или иначе ще отпаднете, защото там има конкретни въпроси, на които се търсят конкретни отговори. Ако не напишете Джава и съответно в теста не отговорите на въпросите свързани с Джава програмиране то това не значи автоматично, че сте отпаднали. Може работодателя да прецени, че приоритета в момента на PHP/MySql е по-висок, да няма подходящ кандидат с Джава и да решат да наемат именно вас. Тази възможност ще бъде безвъзвратно изгубено, ако излъжете, че се справяте с Джава, защото на теста естествено ще сте се провалили. Та примера ми е изцяло тематичен - можете да заместите PHP/MySQL/Java  с нещо от вашата област.
Другото полезно нещо, което можете да направите е да накарате работодателя да ви повярва, че искате тази работа, че учите бързо и това, с което нямате практика ще успеете да го научите и приложите.
Успеете ли с убеждаването има голяма вероятност нещата да се развият във ваша полза.
Другото, което мога да кажа относно работата... Работата я делим на "работа на бяло" и "работа на черно". Аз веднага изказвам моята твърда позиция за работата на бяло, но в някои случаи се налага да започнем и работа на черно.

Защо?

Ами защото примерно никой и от никъде не ни се обажда за работа на бяло. Подали сме много резюмета, чакаме, но парите свършват, а децата трябва да ядат...ние също.

Какъв е изхода?

Ами намирате работа в някоя пицария примерно като доставка/деливъри и с някоя малолитражна кола за $300-$500, започвате да разнасяте пици. Бакшишите идват директно при всяка доставка. Плащането е добре да го изискате да ви плащат ден за ден или максимум на седмица, за да не загубите много, ако евентуално "кръстосате шпаги" с работодателя, защото ако напуснете или ви изгонят тези пари принципно могат да се считат за загубени - няма никакво доказателство, че сте работили там.
Тази работа може да влезе в категорията "работа за мъже", макар че познавам и жени работили като деливъри.
Като "работа за жена" може да е почистване на къща - там заплащането варира между 8 и 10 долара на час и се плаща веднага след като приключите работата си за деня. Негатива е, че обикновено в една къща се ходи максимум 3 пъти на седмица, но винаги можете да намерите и втора къща, с която да си направите фул работна седмица. Работата на черно лично моето мнение е, че трябва да е до време. Има много позитиви като вземането на пари на ръка, неплащането на данък върху изработените пари и все неща от рода, но с работа на черно никой няма да ви даде кредитна карта (освен, ако не внесете депозит разбира се) или кредит. Няма да имате изградена кредитна история, която в определен момент ще ви е стъпка при купуване на къща, кола и тн... Моя съвет е да започнете, ако има възможност естествено "черна работа" на "бяло" отколкото "работа на черно". Всеки има право на избор разбира се!

Късмет в търсенето на работа и в започването на работа!

;)

Няма коментари:

Публикуване на коментар