23.06.11 г.

Дали или Не и ако ДА - как да си наемем кола в Квебек

Наемането на кола звучи просто, но всъщност не е чак толкова. Всичко се усложнява от факта, че компаниите Рент А Кар дават кола под наем само срещу представена кредитна карта. Има компании, които вземат всякакви кредитни карти - Мастър Кард, Виза, АмЕкс; издадени в Канада, Щатите Пакистан, Зимбабве, България и тн... Но има компании, които държат картата да е проверена и да е издадена в Канада или Щатите. Ей тука вече е гредата. Кредитна карта се придобива трудно преди да започнеш работа. Има я опцията Кредитна карта тип СекюрД (просто казано депозираш пари в банката и ти отпускат карта на стойността на депозита), но и там не винаги дават веднага.
Остава варианта да помолите приятел да ви помогне като покаже своята карта. Плащането за колата може да бъде и кеш разбира се, но хората искат да са сигурни, че има от къде да скубнат, ако стане някакъв гаф.

Цените на колите варират в зависимост от класа на колата. По реклами можете да видите, че има вариант да наемете кола за $9.99, но това естествено е подвеждащ трик от рекламоправачите. Всъщност колата обявена за 9.99 ще ви излезе около 35 долара плюс таксите (ддс-то), които са неизбежни. Не случайно една от първите местни шеги, които научих тук е, че от Смъртта и Таксите никой не може да избяга. Държавата се движи от данъците ни, така че нямам нищо против да се плащат, ако всичко е наред.

Та да се върна на темата. Отивате в офиса на фирмата, която сте избрали, а може и по телефона да уточните дали ще имате нужда от помощта на приятел или ако имате кредитна карта от България тя ще ви свърши работа. Просто попитайте дали приемат карти издадени извън Канада и ЮЕс. След отговора ще ви стане ясно как да действате. АКо нямате от кой да поискате карта за съжаление наемането на колата ви ще приключи до тук. Неприятно, но факт.
Ако все пак прескочите тази пречка ви предстои следното. В  офиса ще ви попитат каква кола искате да наемете. Аз винаги се целя в среден клас тъй като от тях има сравнително големи автомобили, а същевременно цените им са разумни. Имате ли пари може да наемете почти всичко. Като се започне от Мини Купър включително кабрио вариант и се стигне до огромен ТИР :) В крайна сметка с вашата книжка ще можете да наемете това, което можете да управлявате. Популярните модели от малките автомобили са Шевролет Авео или поне бяха преди 2-3 години. От среден клас имате избор между Шевролет, Форд, Додж, Тойота, Нисан. Лимузините като марки са същите. От джиповете има Гранд Чероки, Либерти, Ланд Крузър и Нисан Терано (може би има и други предлагани модели, но това е популярното, за което се сещам.), а от вановете повечето марки са американски.
Цените им са от 35 долара на ден (без включено гориво разбира се - вземаш с пълен резервоар и така трябва да я върнеш) за малките модели и стигат до към 220 долара на ден за джиповете и по-луксозните модели от лимузините. Цените, които цитирам са с включена пълна застраховка. Аз лично предпочитам да дам някой лев отгоре и да карам спокойно, че и да стане нещо всичко е покрито от застрахователя. Има разбира се и по-евтина предлагана застраховка, но там при евентуален инцидент ремонта се покрива частично от застрахователя и другата част се покрива от този, който е наел автомобила.
Ако предприемате пътешествие или екскурзия и планирате да шофира повече от един човек (не едновременно разбира се :) ) ще трябва при наемането на колата да впишете всеки един, който може би ще шофира. Това се прави основно заради застрахователната полица доколкото разбрах аз.
Някои от компаниите даващи коли под наем предлагат като опция да върнете колата не в офиса от който сте я наели. Това е удобно, ако сте решили пътешествието ви да е еднопосочно или връщането да бъде по въздуха примерно. По този начин няма да мислите къде трябва да бутнете колата, ако се качвате на самолет или кораб.
За Херц (Hertz) няма да споменавам, защото самото име се рекламира, но Нешънъл (National Rent A Car) примерно предлага връщане на автомобила в офис различен от този, в който сте наели колата.
Ако всичко е ясно и няма никакви въпроси желая на всички ви лек и безавариен път! :)

2 коментара: