9.06.11 г.

Къде и как да извадим медицинска карта (Carte de Soleil) в Монреал?


Един от документите, които е изключително важен това е медицинската карта.
При първоначално влизане в Канада след подаване на документите за медицинска карта (Carte de Soleil – това е наименованието и за провинция Квебек) я получавате след три месеца като за един месец се счита месеца, в който подавате документи т.е. ако подадете в началото на месец април документите си ще получите картата си началото на юли. Но има трик, който доста хора използват – ще получите също картата си началото на месец щли, ако подадете документите си края на април т.е. за един календарен месец се счита  текущия месец на подаването. Така, ако подадете края на месеца ще чакате картата си само два месеца и няколко дни.
За подаването на медицинската карта трябва да се доберете до Централната част на Монреал, ако живеете в Монреал разбира се. Офиса на  RAMQ  се намира на адрес:

425, boulevard De Maisonneuve Ouest
3e étage, bureau 300
Montréal (Québec) H3A 3G5

За тази цел трябва да достигнете по един или друг начин една от двете станции на „Зеленото” метро – McGill или Place Des Arts. На метрото МакГил трябва да търсите изход за улица Юниън (Rue Union), а на метростанция Плас ДезАрт търсите изход за улица Дьо Бльори – Север (rue De Bleury Nord).
След като се доберете до адреса трябва да се качите на 3ти етаж и да се въоръжите с търпение. Има и късметлийски дни, в които чакането отсъства, но обикновено трябва да планирате поне час престой в чакане. На първата опашка се чака с цел да ви заведат в системата. Когато кацнете на летището ще ви дадат листовка, в която е описано какви точно документи са необходими при подаването за здравна карта. Със сигурност присъства сертификата за селекция на Квебек, документа от федералните канадски власти, както и някакъв личен документ. Важна точка е факта, че трябва да имате договор за наем, когато отидете за здравните карти. Понякога именно този фактор забавя при изваждането на така необходимата ни здравна карта.
След като изчакате на първата опашка ще ви дадат номер или сами трябва да си вземете – зависи от заетостта и деня, та номерчето е за фотографа и за подаването на документите, та по тази причина него хвърляйте. За снимката също трябва да почакате, защото има понякога индийски и китайски семейства с N на брой деца и на всеки член от семейството трябва да бъде направена фотография, да бъде прикрепена към съответното досие и да се премине към следващата снимка и тн...
С фотографирането ви не се приключва. Трябва чинно да изчакате за служителя, който ще ви повика по същия номер, с който изчкахте реда си за снимките. Светлинните табла улесняват нещата – можете по-лесно да следите кой е на ред, кой номер следва и тн...
Служителя на  RAMQ ще ви пита за адрес и телефон и ако нямате телефон е хубаво да оставите телефон на приятел, телефона на мястото, където се помещавате и тн... Естествено, ако нямате чий телефон да оставите ще ви кажат, когато се сдобиете с телефон да се обадите на еди кой си номер и да го продиктувате.
В общи линии вие стоите и чакате а служителя попълва необходимите документи, след което ще ви накара да се разпишете, ще ви съобщи, че към еди коя си дата ще си получите картите, ще си пожелаете приятен ден и...така към следващия документ за вадене J J
Ако разбира се имате някакви въпроси, които не съм се сетил да засегна ще се радвам да ги споделите.

А сега – гася си компютъра и си тръгвам.
;)

Няма коментари:

Публикуване на коментар