28.08.11 г.

VERDUN (Вердюн, Вердън)


Това е мястото, където наехме първата си самостоятелна квартира. Всъщност Вердън е мястото, където сме живели през цялото време на пристигането си до момента и за да съм честен бих го заменил единствено за място извън Монреал.


Инфраструктура

От към инфраструктура този квартал е много добре уреден.
Обществения транспорт включва три метростанции – La Salle, De L’Eglise и Verdun. Много автобусни линии, които имат връзки с други метра (автобус 37 отива до метростанция Villa Maria например), с центъра на града и с по-отдалечени квартали. Вердън е на 13 минути с метро от центъра на града (спирка McGill примерно), на 5 минути от крайната спирка Ангриньон, която води до търговската плаца. Има и нощен автобус, което е голям плюс за работещите нощна смяна, които разчитат изцяло на градския транспорт.

Търговски обекти – има магазини на почти всички по-големи вериги като IGA, Metro, Canadian Tire, Maxi, Provigo. Jean Coutu, Dollarama, Pharmaprix, Super C. В близост е плацата Ангриньон, в която освен всички изброени има и търговски център на Sears, в който има множество различни магазини за дрехи, техника, храна, козметика, фармацевтични продукти и т.н.
Магистрали – от Вердън има директни изходи към 3 магистрали. Изход за 15, 20 и 720 магистрала т.е. има връзка север-юг (15 магистрала) и връзка изток-запад (20 магистрала).


Деца, детски градини и училища – в района има детски градини, основни училища, гимназии и колежи. Доколкото съм запознат има проблем със записването в детските градини заради свободните места, но има родители, които записват децата си на градина на 1-2 спирки с метрото. За малчуганите има детски площадки в парка с всичко необходимо, а за лятото и горещите дни има по една пръскалка на всяка по-голяма  детска площадка, която се задейства с натиск на детска ръка.


Болници, библиотеки, правителствени и имиграционни центрове.

Болници – Вердън разполага с голям медицннски център, в който освен отделните специализирани кабинети има и спешен център, който при нужда може да приеме и тежки случаи. Всъщност е меко казано да се нарече медицински център, защото както и повечето болници и училища в Монреал и тази болница се помещава в сграда на църквата. Огромна стара сграда, в която има леглова база, хирургия, специализирани кабинети, в приземния етаж има Кафетерия, в която има микровълнови фурни, маси, място, където можете да си измиете разни неща...
В близост до Вердън е и болницата Ласал, която също е голяма и със спешен център. Въпроса е да не се налага, но ако се наложи трябва да знаете, че има към кого да се обърнете..
Във Вердън има две по-големи библиотеки, CLSC центрове, два центъра за работа с деца, които са общински.


Забавление и свободно време.

За свободното време има няколко зали за фитнес, центрове предлагащи различни занимания като йога, бойни изкуства, спа включително.
За тези, които предпочитат заниманията навън – река Сен Лоран минава по дължината на Вердюн, а покрай нея има страхотен парк, в който можете да се разхождате, да ловите риба, да снимате пейзажни снимки или каквото ви е приятно сред спокойствието на парка. В същия този парк общината устройва и много летни мероприятия. Това, което посетих аз летните месеци беше концерт на Симфоничния оркестър на Монреал с руска тематика. Може би беше най-мащабното мероприятие, което е имало до момента. Хиляди хора от целия остров дойдоха и дори нямаше места за паркиране, което не се беше случвало.


Образование и френски

Има няколко центъра на комисион сколер, които предлагат курсове по френски. Има възможност за дневен и за вечерен курс. В няколко от колежите в близост се провеждат курсовете КОФИ.
В близост с метро са университетите МакГил и Конкордия, колежа Доусън, а колежа Лорандо се достъпва с автобус или кола като има паркинг за учещите.


Официален сайт на община Вердън - тук може да погледнете за различни събития на територията на общината, регулации, правилник за обществения ред и всичко друго, което е необходимо да се знае, ако решите да заживеете във Вердън.

6 коментара:

  1. Супер е, че си се сетил да сложиш и за места за забавление :) Какви са цените на квартирите - 3 i 1/2, 4 и 1/2 например или в сравнение с други квартали на Монреал? Има ли сайт на френски, който дава сравнително точна информация за наемите в различните квартали или всичко е въпрос на споразумение? Кварталът звучи много добре, което ме навежда на мисълта, че е с по-скъпи наеми и с по-ниска престъпност, което пък може да спести евентуална застраховка?

    ОтговорИзтриване
  2. Забавленията са основното нещо, което кара човек да се чувства добре :) Няма как да го пропусна! Пропуснал съм цените на наемите обаче :) Започват от $370 за 1 1/2 с всичко включено и стигат до $1800 за самостоятелна еднофамилна къща. По-подробно за текущото състояние на пазара на квартирите можеш да погледнеш тук:

    http://montreal.kijiji.ca/f-Verdun-real-estate-apartments-condos-W0QQCatIdZ37QQKeywordZVerdunQQisSearchFormZtrue

    На Вердън все още се носи лошата слава от преди 10-15 години, когато е имало разпределение на пазара (кой точно пазар не мога да ти кажа) и руските ни братя са пострелвали леко, но сега всичко е спокойно. Престъпност има навсякъде, но тук наблюдението ми е, че престъпността не е висока. Срещат се от време на време разни индивиди, но те са по-скоро алкохолизирано-безобидни отколкото опасни.
    Цена на апартамент в дървена къща в каквато живея варира от 500 до около 750 в зависимост от броя на стаите и местоположението - близост до метро, спирка, магазини.
    Чувал съм доста отрицателни коментари за Вердън и определено не ги споделям. Някъде по-горе бях споменал, че го заменям единствено за населено място извън Монреал.
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Всъщност звучи като моя квартал. Носи му се лоша слава, от преди 15 години, когато не е бил спокойно място, но сега е супер спокойно и не го заменям :) Мерси за поста, отново :)

    ОтговорИзтриване
  4. Да има подобни места почти във всеки град. Въпроса е да не попаднеш на текущо лошо място. Ако му е стара лошата слава няма проблеми :)

    ОтговорИзтриване
  5. Там влажно ли е, видях че квартала е на остров по-голямата част или целия не мога да разбера. И като цяло влажно ли е много в Монреал и Канада

    ОтговорИзтриване
  6. Ами влажно е да. И това тормози, защото жега с влага е неприятно, а също и студ с влага... Но климат какво да го правиш - не можеш да го промениш :)
    А Монреал си е остров целия! Заобиколен е от реката Сен Лоран/Сент Лоурънс.

    ОтговорИзтриване