28.08.11 г.

Места за живеене и избор на "квартал" в Монреал


Местата за живеене и кварталите на Монреал са интересна тема за много кандидат-имигранти. Напълно нормално е, все пак е интересно къде ще се установиш, къде ще живееш, къде ще пазаруваш, къде ще растат и учат децата ти.
Темата за местата за живеене винаги са били обект на спорове и кавги между българите и затова още в началото искам да кажа, че тази тема и написаното по-долу както и всичко в този блог е написано на база моите виждания и усещания за живот. Всичко е субективно така, че не го приемайте на 100%, а само като едно от многото виждания.
Още, когато пристигнах един познат ме осветли за “лошите места” в Монреал, където нощно време дори не трябва да спираш. Да и тук има такива, но за съжаление, когато пристигнахме събирах толкова впечатления, че това ми беше най-малкия дерт и не съм се и опитвал да го запомня.
За някои от кварталите нямам преки наблюдения и за тях ще напиша това, което знам от мои познати, които живеят там.
Дори и аз преди да дойдем тук се опитвах да си търся квартира през нета – не става хора. Не рискувайте, макар че е по-добрия вариант да знаеш, че имаш къде да се приютиш отколкото няколко седмици да бъдеш при познати на педал, в чужда къща. И все пак докато не видите и не усетите мястото не наемайте нищо. Ако имате възможност идете и през деня и през нощта. Вижте до колко е шумно, каква в флората&фауната в района т.е. до колко цветно е населението и ако има цветно. то какво е. Нормално е да нямате никаква идея като дойдете, но отидете ако е възможно с някой прекарал известно време в града, а дори и в квартала, който сте си избрали. Има значение дали съседите са ти индийци, пакистанци, ливанци, иранци, руснаци, китайци, българи, румънци или членове на племето от резервата! Обърнете внимание. Важно е наистина, а в крайна сметка на това място ще прекарате поне няколко месеца в най-добрия смисъл! Мисля, че в една тема по-напред писах, че тук обвързването с договор  за наем е по-сериозно отколкото в България. И това трябва да се има предвид. Не можеш просто да кажеш на хазаина си – от другия месец се изнасям. Вярно е ние българите намираме изход от всяко положение, но нещата за регламентирани и както един наемател в наше лице има към кой да се обърне, така и един хазаин има към кой да се обърне при решение на спор от подобно естество. Не това е темата ми обаче, но трябва да се има предвид...
Можете да поискате съвет относно мястото, относно квартирата, относно транспорта наоколо, но не искайте услуга от някой да ви наеме квартира т.е. да ви я избере и наеме. Прекалено ангажиращо е! Не толкова от към време, колкото от към право на избор. Вие харесвате едно, аз търся нещо коренно различно. Ако ме помолите да ви наема квартира и аз го направя след пристигането си може да се озовете на място, за което никога ... ама никога не сте мечтали!
Ще се насоча към кварталите на Монреал. Отново казвам това е изцяло моето виждане, така че един “дабъл чек” никога не би бил излишен. Ще разделя всеки квартал в отделен пост за по-голямо улеснение при разглеждането. И естествено мисля да започна с мястото, което аз съм избрал да живея, защото за него имам най-големи наблюдения. Следва продължение....

1 коментар:

  1. Здравейте на всички, които сте се насочили към Монреал и в частност Ласал. Ние, дошлите тук отдавна, знаем че намирането на първата квартира е доста трудна работа. Нашето семейство е собственик на един сладък дуплекс(двуетажна къща)в най-прекрасната част на Ласал. Ето я и самата обява:
    Давам 5 1/2 в Ласал(на Трето авеню) от 1 ноември,светъл, топъл през зимата ,втори етаж от дуплекс, 700 долара на месец, няма никакви електроуреди ,отоплението е на ток и не влиза в наема. Ние живеем на първия етаж.

    Наблизо(500 до 800 метра) има две основни училища и две български детски градини,близо е до колежа Андре Лорендо.

    При хубаво време вечер се събираме в парка,който се намира на две преки от нас(прекрасна бг група сме).

    Буквално на две крачки има хранителен магазин, UNIPRI, BRUNET, зъболекар, клиника без рандеву, очна клиника, сервиз за коли с бензиностанция, а на 200м се намира реката (Рапидите на Лашин) и велопистата.

    Автобуси: 58 за метро Ласал или Дьо леглиз, 109 за метро Агриньон и 112 до Жоликьор, както и 110 и 123 ,но те са малко по-далече.

    Снимки за момента не мога да сложа,защото тече голям ремонт,но сте добре дошли да го видите и да се запознаем(аз съм си по принцип у дома).

    Телефон за връзка:514-364-2891 Мария или Ангел

    Пощенския код е H8P 2H4

    В случай че ви интересува или имате допълнителни въпроси, може да ме питате тук или на мейла ми mariafrengova@gmail.com

    ОтговорИзтриване