4.09.11 г.

LASALLE (ЛАСАЛ)

Ласал е хубавo и приятно място. Основно тихо и уютно. Заема доста голяма площ също както и Вердън. Всъщност той граничи на изток с Вердън, на запад с Лашин, на север не знам как се казва квартала, а на юг със реката Сен Лоран/Сейнт Лоурънс. Основно се наблюдават дървени къщи и тук таме има по няколко бетонни блока. Обитаващите са местни, черни, араби, индийци и китайци. Също има българи, руснаци, румънци, а като по-големи подквартали са оформили гърците и италианците.


Инфраструктура

Инфраструктурата не е най-силната част на Ласал. Има добра пътна артерия и няколко автобуса, но се усеща липсата на метро особено зимата.

Обществения транспорт включва няколко автобуса за връзка с метрото Ангриньон, с Лашин и с Вердън. Автобусите принципно са на често и обикалят много, та дори и по-малки и скрити улици са покрити от таз гледна точка. По-горе казах, че липсата на метро се усеща осезаемо и наистина е така. Има значение дали ще стоиш на автобусна спирка и ще чакаш автобус 6 минути примерно на -30...като направим паралел с това да се чака метрото 6 минути на топло се вижда разликата. Иначе автобусите отиват и до по-големи търговски центрове, минават и покрай училища и колежи (това го уточнявам за възрастните ученици). Ето тук можете да погледнете автобусните линии, които ако сте още в България няма да ви проговорят много, но поне ще имате някаква теоритична подготовка.



Търговски обекти – и тук се срещат почти всички магазини от големите вериги. Такива като Maxi, Super C, Metro, IGA, Dollarama, Hart. Плацата Ангриньон също е на близо. В нея можете да откриете Walmart, Canadian Tire, Future Shop, Sears, Best Buy и много много други по-малки и не толкова известни магазини. В Сиърс има няколко лъча и по тях има разни и разнообразни магазини в общи линии за каквото ви дойде на ум. Един доста полезен магазин, който също се намира в Ласал това е магазина за плодове и зеленчуци Sami Fruit. Държат го араби, има страхотен избор, ниски цени, специално за мен нещата, които предлагат са качествени и истински. Поне са по истински от зеленчуците и плодовете, които могат да се купят по големите магазини. А разликата в цените е наистина фрапираща. Там също могат да се намерят яйца на доста интересна цена в кори по 30 броя. В съседство наскоро откриха и италиански магазин за месо – прясно на изключително атрактивни за прясно месо цени. Аз лично посещавам и двата магазина често. За майсторите – в Ласал се намира и един от магазините на Reno Depot – там могат да се намерят инструменти, сечива, материали. Нещо като Mr Bricolage, но според мен доста по-богат.


МагистралиЛасал има връзка единствено с 20 магистрала, но от нея бързо може да се прикачите на 13, 15 и 720.


Деца, детски градини и училища – в Ласал има средни училища (гимназии), основни училища и детски градини за най-малките. Атрактивно място е от гледна точка на многото малки паркчета и градинки, които има. В доста от тях има изградени и детски съоръжения.



Болници, библиотеки, правителствени и имиграционни центрове.

Болницата на Ласал е известна с добрата си уреденост, голям спешен център и добро АГ отделение.
Да не се налага, но ако се наложи е добре да знаете, че има подобна институция наоколо.
Библиотека има в частта на Ласал над булевард Верендри. Библиотеката е голяма и богата. Може да се посещава с карта от Голямата библиотека, а на място също може да се извади карта.
CLSC има, но за желаещите ще му намеря координати и ще го пусна допълнително.


Забавление и свободно време.

Свободното си време може да запълните според зависи от интересите ви J Има фитнес зали, велопътеки, центрове за спа.
Небезизвестният бюфет Вичи също се намира на територията на Ласал. Там можете да похапнете на корем за фиксирана сума като всички блюда постоянно се подменят с нови, тпла и студена кухня, различни специалитети, салати и десерти.
За тези, които предпочитат заниманията навън – по цялата южна част на Ласал е парка, който минава покрай река Сен Ларан. Има места, където можете да си направите пикник и да си занесете собствено барбекю. Реката предоставя на риболовците възможност за интересни риболовни изживявания. Има видове, които по големина са наистина впечатляващи. Фотографията също може да е част от заниманията навън. Има страхотни пейзажи, които си заслужава да бъдат уловени. Друга възможност за излет е парка Ангриньон, който е огромен. Там има изградени съоръжения и за деца и за възрастни. Има оформени барбекюта, които можете да ползвате като си вземете само дървени въглища. За риболовците и фотографите също има възможност за изява и за приятно прекарано време!


Образование и френски

Има няколко центъра на комисион сколер, които предлагат курсове по френски. Има възможност за дневен и за вечерен курс. В няколко от колежите в близост се провеждат курсовете КОФИ.
Колежа Лорандо също предлага курсове за францизация (francisation). В този колеж също има различни специалности, които са възможност да придобиете диплома от местно учебно заведение. Или преквалификация за тези, които имат желание.


Официален сайт на община Ласал - тук може да погледнете за различни събития на територията на общината, регулации, правилник за обществения ред и всичко друго, което е необходимо да се знае, ако решите да заживеете в Ласал.

11 коментара:

  1. Здравей,
    поздравявам те за усилията, които си положил и си направил и поддържаш този блог - едва днес попаднах на него, но изчетох с голям итерес всички публикации в него - има полезна информация във всяка статия. Ще очаквам с интерес следващата тема, която ще опишеш. Надявам се скоро да имам новини относно намерението ми да положа "новото начало" на живота си в тази страна и информацията, която даваш ти е много полезна. Благодаря ти за това и още веднъж - поздравлениея! Поздрави от България! ;-)

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей Ники,

    Не се изисква усилие :) По-скоро желание. Не ми коства много, така че вярвам ще продължава да го има - дано е полезен на повече хора.
    А относно следващата тема - следващата тема може да зависи и от теб като човек, който чете блога! Ако споделиш какво те интересува и какво гледаш при проучването си за имиграция!

    Пиши! ;)

    Поздрави и късмет!

    ОтговорИзтриване
  3. Здравей,
    за сега съм на етап "изчакване на инфо от Виена" - предвид забавянето и неясния срок за това кога евентуално бихме могли да посетим тази красива страна не бих могъл да имам претенции относно следващата тема - фактът, че до момента чета с голям интерес всичко написано показва, че ти умело рисуваш цялостната картина на канадското житие и битие.
    Пожелавам все така да продължаваш.
    Поздрави.

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте, много полезна и подробна информация сте споделил. Благодаря, изчетох всичко, и тъй като съм се насочила точно към този район, Ласал и Верду(ю)н, бих искала да попитам за малко подробности относно детските градини и работата. В предишната статия бяхте споменали детски градини на 2 спирки с метрото, това какво ще рече, различен квартал, или ? Може би ми е глупав въпроса, но до колкото разбрах разстоянията са коренно различни спрямо тези на които сме свикнали. Също така, какво е разстоянието до центъра, където евентуално шанса за работа по специалността е най голям и как е по-удобно да се пътува, с кола, с метро, с автобус. Благодаря предварително, и се надявам да продължавате да публикувате ниви статии, за живота в Канада и в частност Монреал.

    ОтговорИзтриване
  5. Здравей Ники,

    Забавянето може за съжаление да е и по-продължително. Чета засега разни противоречиви неща относно бъдещите решения и промени. Ще видим. Времето ще покаже!
    Аз нещо в последно време загубих муза и не искам да пиша просто заради самото писане. Като пиша нещо искам да е полезно.
    Скоро очаквай отново включване. :)

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте Joya,

    Информацията, която споделям в блога е изключително свързана с моя опит тук и на няколко места съм го споделил в темите. Пиша го в смисъл, че не трябва да се доверявате единственото на моите разбирания и виждания, защото при всеки те са различни.
    Относно въпросите Ви - градина на 2 спирки с метро не е много. Като време сумарно с чакането и пътя е не повече от 5 минути.
    А относно работата - работа можете да си намерите навсякъде. В общи линии всичко е въпрос на късмет, но ако сте се насочили да живеете тук имам предвид Вердън или Ласал е хубаво и работата Ви да е в близост, но не е задължително. Транспорта в Монреал е добре уреден така, че дори и зимата нещата са улеснени максимално. В района на Вердън както съм писал и в самия пост за Вердън има магазини и плаци с магазини, в които може да се намери стартово работа. Вярно е, че заплащането клони по-скоро към минималното, но за стартова работа си е чудесно!
    Сега видях и въпроса за разстоянията (глупави въпроси няма според мен). Наистина разстоянията тук са различни от тези в България. Веднага ще дам и пример. Предполагам знаете, че Монреал е остров заобиколен от южната и северната си страна от реката Сен Лоран. Значи от най-източна точка до най-западна точка на острова разстоянието е 65км, а от най-отдалечена южна до най-отдалечена северна разстоянието е 34 или 37 км, ако не се лъжа. За сравнение разстоянието от Ямбол до Елхово е 38км, Калофер - Казанлък е 38км, Бургас - Созопол е 56км ;) Все разстояния, които минаваме и слагаме за значими. Тук просто се движиш в рамките на града.
    Затова къде може човек да си намери работа по специалността - нещата са спорни. На първо място зависи каква е специалността и не на последно място доколко имаш късмет, защото е факт, че намирането на хубава работа по специалността е свързана с много късмет и шанс. Но това е континента на неограничените възможности така, че всичко е възможно! :) Нали?
    Скоро ще подновя писането така, че ще имате още теми за четене, а ако Ви интересува нещо конкретно можете да го напишете и ако съм запознат ще споделя конкретни впечатления!

    Поздрави и...късмет! ;)

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте, благодаря много за изчерпателният отговор. Предполагам че в началото разстоянията ще са меко казани стряскащи. Нашата голяма София, ми изглежда вече като село :) А колкото до специалността, аз съм ИТ, както разбирам и вие също, макар че в тази сфера има много много професии. аз съм се занимавала съм много неща, имам разнообразен опит, но така като гледам повечето новоемигранти започват обща работа или не по специалността. Мен това не ме плаши, напротив, точно ще свикна по-бързо със езика, но ще съм благодарна, по нататък ако отделите време и опишете какво представлява работната среда в Монреал, офиси, фирми, колеги, отношение, винаги е полезно човек да прочете още едно мнение! Благодаря отново за усилията, за мен лично са много полезни, не спрях да чета, докато не прелистих всичко, дума по дума.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Здравейте отново,

    И аз съм ИТ да. Работих в сферата на системната администрация в България, но тук не съм стигнал до това ниво, а и поради промяна в плановете нямам и намерение да го достигам. В момента работя като съпорт 1/2 ниво.
    Нямам нищо против и ще опиша как е при нас работната среда и как беше на първото ми работно място, защото първото ми работно място беше фабрика т.е. служителите из вътре не бяха с висока квалификация като изключим имигрантите.
    Още веднъж да не забравя - радвам се, че блогът ми ви е полезен и интересен.

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Joya,

    В отговор на питането относно работно място и интеграцията на работното място написах отделна тема, която се надявам да Ви даде отговорите, които търсите. Ако все пак съм пропуснал нещо питайте директно - ще отговарям :)

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Здравейте на всички, които сте се насочили към Монреал и в частност Ласал. Ние, дошлите тук отдавна, знаем че намирането на първата квартира е доста трудна работа. Нашето семейство е собственик на един сладък дуплекс(двуетажна къща)в най-прекрасната част на Ласал. Ето я и самата обява:
    Давам 5 1/2 в Ласал(на Трето авеню) от 1 ноември,светъл, топъл през зимата ,втори етаж от дуплекс, 700 долара на месец, няма никакви електроуреди ,отоплението е на ток и не влиза в наема. Ние живеем на първия етаж.

    Наблизо(500 до 800 метра) има две основни училища и две български детски градини,близо е до колежа Андре Лорендо.

    При хубаво време вечер се събираме в парка,който се намира на две преки от нас(прекрасна бг група сме).

    Буквално на две крачки има хранителен магазин, UNIPRI, BRUNET, зъболекар, клиника без рандеву, очна клиника, сервиз за коли с бензиностанция, а на 200м се намира реката (Рапидите на Лашин) и велопистата.

    Автобуси: 58 за метро Ласал или Дьо леглиз, 109 за метро Агриньон и 112 до Жоликьор, както и 110 и 123 ,но те са малко по-далече.

    Снимки за момента не мога да сложа,защото тече голям ремонт,но сте добре дошли да го видите и да се запознаем(аз съм си по принцип у дома).

    Телефон за връзка:514-364-2891 Мария или Ангел

    Пощенския код е H8P 2H4

    В случай че ви интересува или имате допълнителни въпроси, може да ме питате тук или на мейла ми mariafrengova@gmail.com

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря Мария!
    Тези, които са заинтересовани, можете да пишете директно на обявените контакти, да звъните на телефоните или да пишете тук.
    Мястото е супер, струва си поне да се види!

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване