17.12.14 г.

Коледа и Нова Година извън града!


Коледната и Новогодишна еуфория започва малко след Хелуин. Особено в търговската мрежа. Свърши ли празника на Страшните е време да си припомним Дядо ни Коледа. Искаме не искаме това е положението - пазара го налага... Има застояла стока, която трябва да бъде продадена, а и новите артикули чакат. Всичко става в изкуствени елхички, играчки за елха, цветни хартии, безброй реклами подканящи родителите да купуват подаръци за децата си, а влюбените да изтръскат джобовете взаимно. Звучи малко грубо изказано по този начин, но за съжаление това е самата реалност.
Наш е избора доколкото ще се подадем на "еуфорията" на търговците.
Същевременно, ако имаме виждане за отпразнуването на празника то е нужно да вземем някакви мерки, за да не се окаже виждането ни заслепено от "заети места", късно обаждане и т.н. ...

Ако сте решили да празнувате Коледа или Нова Година някъде извън града - на шале, хотел, сред природата, съвета ми е да започнете да гледате за подходящо място още в края на месец Октомври. След това остават или прекалено отдалечени, или прекалено скъпи неща. Макар и рядко излизат и доста сполучливи попадения - закъснели собсвеници на шалета правят голямо намаление, за да може шалето им да не остане празно и самотно по Коледа. Точно първото ни излизане беше точно на този принцип - на 28 Декември решихме, че няма да сме в Монреал. На 29-и започнахме с търсенето и респективно намирането на подслон, а на 30-и вече бяхме на място и в процес на подготовка на празниците. :)
Цената беше невероятно изгодна и то за 3 нощувки. Всъщност цените са много относително нещо и много зависи какво точно търсим. Има хора търсещи шалета с джакузи, сауна, билярд и други подобни екстри; други търсят не толкова лукса, колкото близостта с града; трети като мен търсят дивотията, местоположението сред природата (шалето да е на брега на езеро), спокойствието и чистия въздух; други казват шале на модерна вила в стил малък скъп хотел... Така, че цените варират. Да речем моя ценови диапазон е $250 за уикенд или $700 за седмица. Със същия размер има шалета за $200 на нощувка. Големите многоместни шалета (18 - 20 и + места) започват от 1400 за уикенд, горната граница не съм я гледал, защото повечето имат много екстри, на актрактивни места са и т.н....
В самото начало, когато открихме шалето като място за празнуване или почивка основно пазарувахме от Монреал, а локално купувахме само бързооборотни неща, дърва, подпалки, вода и тн... Впоследствие, когато опознахме районите, магазините в близост разбрахме, че са доста добре заредени, на нормални (НЕкурортистки) цени, и отворени както тези в Монреал. Така, че започнахме да правим комбинирано пазаруване. Вече купуваме това, което ни е необходимо от последния магазин преди да влезем в гората, а от Монреал се купуват само нещата, за които знаем със сигурност, че се намират по-трудно из малките населени места.
Дори и да сте в по-населена "вилна зона" не оставяйте хранителни продукти или отпадъци навън... Много от дивите животни заради студа търсят храна и в населени места.
Та за тази тема специално за тази година е малко късно, защото Коледа вече е тук, а Нова година тропа на вратата, но се надявам, че ще съм полезен за някои от бъдещите празници и събития!

Весела Коледа и Незабравимо посрещане на Новата 2015-а година!

Наздраве!

Няма коментари:

Публикуване на коментар