11.08.14 г.

За работата, търсенето на работа и намирането на работа!

Отдавна не съм обновявал информацията в блога. Не съм пускал нова тема и т.н. Причините са много, дори имах намерение да го затварям, но все пак реших да го оставя да живее.
Темата, по която реших да напиша няколко реда е търсенето на работа и респективно намирането на работа и то подходяща такава.
За съжаление напоследък, разбирайте последните близо 2-3 години намирането на хубава работа е доста трудна задача. Причините са безброй. На първо място е така наречената световна икономическа (и не само) криза. Повечето работодатели, които вече са съкратили бройка в своя състав дори и да имат нужда от специалист се въздържат от наемане на нови кадри - несигурността на пазара е голяма и това бездействие спрямо пазара на труда е лесно обяснимо. Тези, които са останали на работа получават малко увеличение на заплатата и доста повече увеличения на задълженията, за да може да се буферира липсата на специалист, работник или служител. Кофти, но факт!

Пазара на труда е залят с обяви, които на практика са нереални. Защо са нереални? Ами защото отделите "Човешки ресурси" често си правят експерименти - пускат обява, набират в базата си няколко стотин резюмета на хора желаещи да работят на съответната позиция и после замират. Т.е. този, който е кандидатствал не получава нито покана за интервю, нито положителен, нито отрицателен отговор. В най-добрия случай получава мейл, в който го осведомяват, че на позицията уж е назначен човек с по-подходяща квалификация. Също е упоменато, че резюмето ще бъде запазено за 6 месеца или година и ако имат нужда ще се свържат с вас... Учтиво да, но безполезно. В общи линии съм получавал подобни писма и 6-7 месеца след като съм кандидатствал за позицията.
Работодателите, които наистина търсят служители, работници или специалисти ще разпознаете лесно по тяхната активност. Те се делят на два вида:

1. Рекрутори, които наемат за определена компания, с която имат договор. В този контекст ще кажа, че за една и съща позиция съм получавал писма от 12-15 рекрутора.

2. Втория вид са или човешки ресурси на дадена фирма или някой тим лидер, който търси активно да наеме някой за екипа си. Втория случай с тим лидера или мениджъра, който си търси човек е характерен за по-малки фирми с липсващ HR отдел.

Когато попаднете на обява, в която наистина се търси човек като вас и изпратите резюме, то ще получите отговор най-късно до седмица. Обикновено първото обаждане е за кратко телефонно интервю, след което ще бъдете поканени в рамките на седмица най-много на директно интервю. Третото интерво обикновено е до максимум 2 седмици след второто. Ако стигнете до 3-то, то шанса да започнете работа е доста висок.
Можете да ползвате две основни стратегии, които водят до успех. Първата е да бъдете честни спрямо човека, който ви интервюира т.е. когато ви зададе въпрос относно това дали имате опит с конкретно нещо свързано с работата, ако нямате просто го заявете в прав текст. Няма лошо в това, че нямаш опит с някоя от точките, за които търсят човек. Повечето фирми имат двуседмичен платен тренинг за новопостъпващите служители и специалисти, така че всяко ново нещо се научава, а ако е нещо, което е от адски голямо значение то тогава просто вие не сте били човека за тях.
Втората основна стратегия, която аз ползвам и наскоро проработи за пореден път. Взаимствано с първата стратегия, след като заявите, че не знаете нещо, постарайте се почти веднага под някаква форма да вметнете, че сте човек, който учи бързо и не се страхувате от това да научите нови неща.

Тези, които имат нужда от специалист, служител или човек като вас ще оценят това, което покажете на интервюто си. Ако всичко е минало добре очаквайте в кратък срок покана за следващо интервю или директно изпратен договор за работа.

Спесификата при интервюиращи от рекруторска агенция е, че те имат договор с клиента т.е. с вашия фактичеки работодател. Помежду си сумата са я договорили още преди да пуснат обявата. Когато ви се обадят има два варианта - да ви попитат за някакво очакване за заплата или директно да кажат колко предлагат. Ако ви кажат цифра то те няма да я надскочат, но ако ви попитат за очакване кажете не точка сума, а граница т.е. например между 19 и 26 долара. Рекрутора ще се бори да ви наеме на $19, но вие се борете за цифра клоняща към горната граница... Без да преигравате разбира се, защото както споменах малко по-горе пазара на труда е затегнат и зад вас на опашката сигурно чакат поне още 15 със същата квалификация като вас.

След като чуете, че имате оферта за работа уточнете си подробностите около работното време, начин на плащане, честота на плащане, има ли някаква ротация за работа на смени и тн... Уточнете всички подробности, които ви интересуват и...като чуете "Добре дошъл/дошла на борда" живота става по-хубав и една цела е отметната като постигната!

Късмет! :)



Няма коментари:

Публикуване на коментар