22.09.12 г.

До Квебек и назад - 100 години по-късно!

Изборите минаха. Спечелиха тези, които трябваше - така искал народа. Въпросите след тези избори обаче стават доста за нас - тези, които вече сме в Квебек и тези, които сте се запътили насам...
Дали тази дестинация е все още така привликателна за имиграция?
Дали установяването в Квебек ще бъде все така лесно или по-скоро улеснено?
Имат ли смисъл всички усилия, които полагаме за научаване на два езика? Имат ли смисъл усилията при борбата с тези два езика...
Нямам отговори на тези въпроси, но самия аз си ги задавам отскоро, а и не само тях. Придружават ги доста други.
Времето малко по малко носи отговорите. Ако не на всички то поне на част от въпросите ми.

Още от едно време нашите роднини, родители, чичовци, лели, вуйни, очинайки, вуйчовци и тн говориха за "запада"... Може би там е разковничето. Запада! Защо винаги на запад има хубави неща? Защо на запад е по-устроено? Защо? Е сигурно има защо! 
Ето ни! В Канада сме, канадци сме, но сме източни канадци. Западните много много не ни отразяват ни за добро ни за лошо...
По източен маниер решаваме да се отделим. Дори ще си направим и референдум, ей тъй да се вдигне повечко шум, да ни видят що за юнаци сме! Дори, ако трябва ще помогнем като извадим тъпани и гайди! Нека има зрелища! Хората сме така устроени, че се радваме на зрелища пък били те и в наш ущърб, но нали са си зрелища няма да гледаме подробности я... ;)
Леля Мороа рече, че ще залезе всички бизнеси, които се развиват с основен език английски или поне ще им въведе френски като основен... Ами нека пък! Хак да им е! Английски ще ми говорят!!! Не си ли е да хортуваме само на езика на Бонапарт! Всички ще говорят френски и това е! И като плащаме данъци, и като ни плащат заплати, и като работим, и като пътуваме с обществения транспорт, дори и вкъщи ще си говорим на френски. По този начин ще станем близки...с Ален Делон, Едит Пиаф, Луи Дьо Фюнес, Жак Рено...яко - пиеш си кафето вкъщи и викаш на детето на френски разбира се да ти донесе една люта чушка и два кроасана... Все пак трябва да го има и френския елемент в закуската. Няма да се предаваме я!
Аз лично нямам нищо против.
Хората са си у тях и ще си постъпват както си решат. Ама много нашенци ще ми скочат и ще кажат "Ама ние пари за имиграция сме плащали!"... Вярно! Ама да не сте плащали... Все едно в БГ да дойде някой да ни говори кат' Бай Мангау, да иска да го назначим на работа и да плаче, че сме си назначавали нашенци. Ми ще си назначаваме ами, няма да назначим някой дето на развален филипински се опитва да ни каже добро утро. Много от нас говорят "пИрфектнУ" и двата езика и се чудят как не им помагат с интеграцията. Няма такова нещо като помощ с интеграцията. Всеки за себе си е цялата работа. От как минаха изборите разбрах, че всъщност имигранти иска правителството и то май бившето. Хората, тукашните де изобщо не ни се радват макар и в големите градове да са свикнали с нас. Това, което не знаят обаче е, че ние сме си като конски мухи - тука ли сме отърване няма...освен, ако не дойде на власт Паулин Мороа ;) Виж тя има силата да ни прогони...на Запад! Това е положението. Тя всъщност ще ни направи услуга, но ние не го осъзнаваме още!
Моя милост е голям фен на Квебек и няма как иначе след като съм видял всички тези неща, а и много други:

Невероятни залези и езера...

...страхотно прекарано време сред ненужно красивата природа на брега на огромно езеро...:)

Маниашки цветове и гледки...дело на природата!


Купонджийски времена посред лято, есен, зима и пролет!

Същото, но с различни цветове...

Природата вградена в града или града вграден в природата!


 Нооо в крайна сметка се запътваме и установяваме там, където ни е удобно...
Вив льо Кебек и това е!
И от там продължаваме само направо, после първата вдясно...джипиеса ще каже на къде!...

Късмет и весело настроение на всички ;)

2 коментара:

  1. Няма значение какво казва Полин Мороа - икономиката на Квебек е изцяло зависима от имигрантите. И ако те решат да говорят френски с ужасен акцент и много грешки, никой не може да ги спре :-) Не знам дали квебекарите искат това, но ще го получат. Все пак в Квебек има малък процент англофони, и тях никой досега не е успял да ги изсели. Прблемът не е в езика, той е само повод за патриотарстване и популизъм. Но както казва един фен от Онтарио: "благодарим на г-жа Мороа за провежданата политика, защото с действията си тя помага на икономиката на Онтарио повече, отколкото самият ни министър-председател тук би могъл да направи това - и наистина, той няма средствата да привлече насам толкова много умни, квалифицирани и добре говорещи английски имигранти - защото всички, които решават да напуснат Квебек са точно такива, и на нас те са ни добре дошли! При това напълно безплатно!"
    Така че аз не бих се притеснявала за политическото й говорене - то ще си остане говорене. Все пак икономиката е решаващата, а сега като Харпър почне да затяга кранчето към националистите, изведнъж икономиката ще стане пак важна... по-важна от перченето. Вив льо Кебек либр!

    ОтговорИзтриване
  2. Абсолютно вярно!
    Въпроса е в това, че Квебек е съществувал и преди да дойдат новите имигранти т.е. тези след франсетата и англичаните...значи икономиката няма да се крепи изцяло на това. Макар, че ако всичкото имигранти се изселят от Квебек не се знае дали ще остане някой да работи ;) Било то на черно или бяло... Та да...може би има резон.

    ОтговорИзтриване