12.06.11 г.

ПРИСТИГАНЕТО, първата нощувка и как се наема апартамент?

Въпроса, който е тормозил, притеснявал или не чак толкова почти всички ни преди да дойдем е "Къде и как ще си наема жилище?"
Напълно логичен въпрос, защото въпреки опитите на някои агенции за имиграция да дезинформират с това, че в Канада ни чака апартамент и работа - такова нещо дефакто, фактически и тн... всъщност не съществува.
Всеки един трябва да се оправя по единично.
Един от подвъпросите е КЪДЕ да търсим докато сме още в България?
Има много места с обяви. Сайтове с обяви, онлайн издания на седмичници и ежедневници в Монреал, където също има обяви. Тези, които посещавам аз лично, когато търся нещо са ЛЕСПАК , Киджиджи и Крейгзлист . Там като във всеки сайт с обяви можете да търсите по отделни критерии... Брой на стаите, местоположение, етаж, обзавеждане.
Това, което трябва да следвате са определен брой правила, за да откриете и наемете подходящото за вас по цена и местоположение. Като новодошли нямате право на грешки. Казвам нямате право на грешки, защото се предполага, че бюджета, с който ще разполагате ще бъде ограничен, няма да имате все още работа, а наемите ще вървят всеки месец. Трябва да избягвате и да гледате да не попаднете в лош за живеене район (под лош се има предвид да не е прекалено шумен, близък до магистрала или натоварена пътна артерия, с високи нива на престъпност, отдалечен и с неудобен транспорт, липса на детски градини или в близост до училища с лоша слава - последното в случай, че имате деца.)
Добре е още преди да дойде момента на пристигането в Канада да изберете района, където ще отседнете и съответно да се запознаете с правилата, които населеното място, квартала или провинцията към която сте се насочили, изискват да се спазват. Местата на които със сигурност можете да се доверите са официалните сайтове на Министерството на имиграцията (като разглеждате секцията "След пристигането") и по-конкретно линка Housing.
Информация относно правилата за наемане са изложени в сайта на CMHC , а относно правилата специфични за всяка една отделна провинция или територия - те могат да бъдат открити в Provincial and Territorial Fact Sheets.
Във всяка отделна провинция има особености, които не са характерни за всички останали провинции или територии. Например в Онтарио е забранено да се приема т.нар. Секюрити депозит (по нашенски казано предплата, която е за евентуални щети нанесени от наемателя), но за сметка на това Секюрити депозита може да бъде заместен от Пост-Дейтед Чекове - това са чековете с въведени бъдещи дати за тегленето им.
Всичко друго може да бъде намерено лесно като информация в Интернет. Трудно ще намерите информация за това какви трудности дебнат при търсенето и евентуалното наемане на жилище.
Ако сте семейство, в което съществува фактора "деца" трябва със сигурност да си изясните мястото, където ще преспите след пристигането си първата вечер. Ако си сам или ако сте двама нещата са лесни, отделяш пари за такси и му казваш "Карай към най-близкия евтин мотел!", но не така стоят нещата, когато с вас са едно или две деца.
Два са основните варианти, по които може да се действа по въпроса с преспиването първата нощ и наемането на квартира след това по начин, който ще редуцира стреса до минимум.


Вариант 1 - Отсядате при приятели или познати

Този вариант е най-популярният. Всеки преди да тръгне в странство се опитва и обикновено намира пряк познат или познат на познат или в най-лошия случай някой забравен съученик от началното или основното училище. За да отседнете при този познат или приятел вие трябва да му имате доверие, а същото важи и за него/нея - той или тя трябва да имат доверив във вас, за да ви допуснат в къщата си. Идеалният вариант е да имате възможност да останете там за 1-2 седмици, през това време ще можете да се ориентирате и да си наемете жилище. Не опитвайте да преигравате с търпението на тези, които са ви посрещнали - ако опитате да удължите срока на престой по една или друга причина рискувате бъдещите ви взаимоотношения да не бъдат тези и такива каквито ви се иска.
Това е концепцията, която ви устройва на макс. Освен това е и най-правилната. А и най-безболезнената от гледна точка на сътресение на вашето спокойствие и спокойствието на децата ви.
Грешка може да допуснете трудно, а получавате покрив и безценни съвети за вашето бъдещо устройване. Съветите на вече устроените приемете безкористно, но винаги решението трябва да е ваше.


Вариант 2 - Липсват познати/приятели, при които да отседнете и трябва да се оправяте самосиндикално


Още преди да излетите трябва добре да проучите възможностите. А такива всъщност няма много. Говорим за хипотетична ситуация, в която не разполагате с неограничени средства. Вариантите са няколко:

1. Намирате хостел, в който да наемете броя легла, които ви интересува с някаква отстъпка за продължителност - седмица до 10 дни. Цените на хостелите особено в по-отдалечените от центъра райони не са чак толкова високи.

2. Наемате стая в мотел, в която престоявате не повече от 3 дни - за това време ще имате възможност да откриете по адреси местата, където можете да наемете апартамент за месец на по-висока цена от обикновено, но доста по-изгодно от мотел или хостел.

3. Най-неизгодният вариант е хотела, тъй като е най-скъп и незигоден. За него бих препоръчал да се действа като в т.2 - възможно по-бързо изнасяне и намиране на нещо по-изгодно.

Ако нямате т.нар. гарант ще трябва да потърсите със сигурност място, чийто собственик сам поддържа жилищата си. Лично моя съвет е да се насочите към магазини като Фрута Си (находящ се в Ласал), Сами Фруит (находящ се в Ласал), депаньори (депаньора е малък магазин тип "продаваме всичко"), в райони като кварталите Вердюн (Verdun), Кот Де Неж (Cotes Des Neiges), NDG - райони, в които има повече имигранти. В тези магазини има руски вестници, като в по-голяма част от тях има много обяви. Много руснаци са собственици на недвижими имоти и ги отдават под наем. От опит знам, че предпочитат българи пред местен наемател. Това доста ще улесни задачата с търсенето на жилище.
Трябва да си решите и какво точно жилище търсите. В Квебек повечето обяви, които ще видите са за 1 1/2, 2 1/2, 3 1/2, 4 1/2 и тн... 
1 1/2 - това е еквивалент на българската боксониера;
2 1/2 - еквивалент на българската гарсониера, макар че може да е и малко разширена боксониера;
3 1/2 - еквивален на двустаен;
4 1/2 - еквивалент на български тристаен;

В общи линии кръглото число показва броя на затворените стаи, което в много случаи на обявени жилища е измамно. Пише 4 1/2, но всъщност не е повече от 3 1/2.
Добре е като подписвате договора си да гледате да е с давност до 31.06 В Квебек е прието жилищата да се подменят в началото на юли и тогава се отварят много възможности за наемане на апартаменти. Така, ако не ви харесва това, в което живеете ще можете да го подмените по-безболезнено. Мисълта ми е, че не е задължително, ако подписвате договор началото на септември той да бъде до края на август следващата година - всичко е въпрос на договорка!
Ще публикувам в някой от следващите ми постове линкове към руски вестници, както и други места, в които може да се намерят интересни обяви за жилища. Също в този следващ пост ще опиша видовете апартаменти, които могат да бъдат наети. А също плюсове и минуси на двата вида сгради - дървени и бетонни.




Няма коментари:

Публикуване на коментар