12.08.11 г.

"ТЪРСЕНИТЕ ПРОФЕСИИ" - търсени или не толкова търсени са "ТЪРСЕНИТЕ ПРОФЕСИИ"

Реших да напиша тази тема, тъй като напоследък много чувам за т.нар. списък с търсени професии. Навсякъде се спряга този списък, какви точки носи всяка професия от списъка, стажа към нея и т.н. В това няма нищо лошо разбира се всяка процедура си има алгоритъм, по който да се води и тази имиграционна процедура има в алгоритъма си заложена точка за търсени професии и съответното точкуване. До тук нищо лошо.

Темата реших да я започна, защото вече двама мои познати решиха да инвестират средства и време, за да добият кетап за една от тези търсени професии. Отново нищо лошо, защото всяко учене е не само добиване на кетап, а по-скоро се придобива опит в някаква област. Лошото идва от факта, че този списък с търсени професии се променя и ъпдейтва, ако не всяка година то на няколко години веднъж. Дори и да придобиеш документ, с който да докажеш, че си специалист по някоя от търсените професии, нямаш никаква гаранция, че тази професия ще бъде все още в списъка с търсените. Дори и да придобиеш документа, че си специалист по някоя от търсените професии и приемем, че тя е все още търсена то стигаме до там, че липсва стаж по тази специалност, което малко или много обезмисля цялото начинание, защото по-големия брой точки идва за стажа по конкретната професия.
Другото, което адски ме озадачи при разговор с кандидат-имигранти беше представата за търсените професии - близо 85% от тези, с които съм говорил имат в себе си една представа, че те притежават диплома по търсена специалност, съответно и стаж за тази специалност, логичният извод какъв е - ами, че пристигат в Квебек и до 3-4 месеца са на работа и започват да практикуват тази професия. Надявам се само малка част от моите познати да имат такова лунно-слънчево затъмнение, защото иначе ще бъде доста неприятно...толкова заблудени хора. Въпреки, че като се замисля...никъде по информационните сесии на "Имиграция Квебек" не се споменават детайли за тези търсени професии и защо те са търсени. Дори и при конкретни въпроси от страна на интересуващите се кандидат-имигранти отговорите са меко казано размити и неясни.
При развиване на тази тема неведнъж съм чувал отговори от рода на: "да бе да!", "те хората ей така ще си играят да правят списъци", "и от къде стигна до тези изводи"... Като недоверието към това, което съм казвал малко по малко тръгва да отстъпва място на доказването от собствен опит и изрази от рода на : "абе не ми се вярваше като ми казваше, НО...", "...и защо тогава наистина ги правят тези списъци...?", "явно изводите, до които си стигнал са верни"... Неприятното е, че тези отговори от личен опит болят. Не пиша всичко това да ви отказвам да идвате в Квебек или която и друга провинция на Канада да е... Пиша го по-скоро да изясня, че всъщност такова понятие като ТЪРСЕНА ПРОФЕСИЯ съществува основно за процедурата ви за имиграция, възможно е да съществува и наяве, ако сте невероятен спец в някоя област, но тогава пак не е търсена професията, а вие самите заради стажа и опита, който имате. Естествено е, че има недостиг в някои професионални сектори. Един от тези сектори е здравеопазването, на което мисля да отделя една съвсем отделна тема, защото то заслужава. Та в здравеопазването са нужни всякакви кадри и най-вече лекари. Не някакви конкретни специалисти, а истински дипломирани лекари. И ако сте дипломиран лекар значи имате огромния шанс...да ви направят да изглеждате на маймуна (без извинение), след като ви накарат да се явите на безбройните тестове и изпити, накарат ви да намерите къде да изкарате стажа си (трудна задача клоняща към невъзможност) и след това ви заявят...някъде и в прав текст, че не се казвате Пиер Дежарден и нямате много голям шанс да заемете видно свободната позиция в няколкото болници в радиус. Да започваме да говорим за някакъв вид дескриминация. Предполагам, че никой който вече е тук няма да ме обори и предполагам, че повечето сме го изпитали и на гърба си... Интересно винаги ми е било как въпреки това тук се чувстваме по-добре от там, където сме родени... Отново една тема, с която няма да развалям блога си. Та докъде стигнах? Да стигнах до там, че дори и очевадно да има свободно работно място и вие да имате нужната квалификация и опит ще ви бъдат изтъкнати голям брой причини поради, които конкретно това място не е за вас. Разбира се всяко правило и твърдение има изключение. Аз работя по специалността си, имам и много познати, които работят по специалността си, но за съжаление познавам и много хора, които са в месомелачката и които месомелачката се опитва да направи на маймуняци, но това е вече социален проблем на Квебек и излиза извън темата, която започнах. :)
Сигурно така написано ви се струва доста объркано и безсмилено. Може би наистина е така и ви пожелавам една лека процедура, лек полет и меко установяване тук. Основното, което пожелавам е да сте от тази част, която безпроблемно се е установила и започнала работа...може и по търсена професия ;)...
Фактът е, че както носи митЪт нас ни вземат тук, заради произведеното от хората на средна възраст т.е. на прост език казано заради нашите деца. Факт е също, че и на Канада и е нужен работен потенциал...не само във сферата на "търсените професии"...
Та...казах каквото имах по темата :)...за любимите ми "търсени професии" :)
Още веднъж късмет на тепърва започващите и на тези, които са в напреднала фаза.
За успокоение на всички ще кажа, че в Канада работа има за всички. Няма работа за тези, на които не им се работи. Та спокойно! Всичко е наред! Кораба потъва! Вода ще има за всички! ;)

Няма коментари:

Публикуване на коментар