28.08.11 г.

VERDUN (Вердюн, Вердън)


Това е мястото, където наехме първата си самостоятелна квартира. Всъщност Вердън е мястото, където сме живели през цялото време на пристигането си до момента и за да съм честен бих го заменил единствено за място извън Монреал.


Инфраструктура

От към инфраструктура този квартал е много добре уреден.
Обществения транспорт включва три метростанции – La Salle, De L’Eglise и Verdun. Много автобусни линии, които имат връзки с други метра (автобус 37 отива до метростанция Villa Maria например), с центъра на града и с по-отдалечени квартали. Вердън е на 13 минути с метро от центъра на града (спирка McGill примерно), на 5 минути от крайната спирка Ангриньон, която води до търговската плаца. Има и нощен автобус, което е голям плюс за работещите нощна смяна, които разчитат изцяло на градския транспорт.

Търговски обекти – има магазини на почти всички по-големи вериги като IGA, Metro, Canadian Tire, Maxi, Provigo. Jean Coutu, Dollarama, Pharmaprix, Super C. В близост е плацата Ангриньон, в която освен всички изброени има и търговски център на Sears, в който има множество различни магазини за дрехи, техника, храна, козметика, фармацевтични продукти и т.н.
Магистрали – от Вердън има директни изходи към 3 магистрали. Изход за 15, 20 и 720 магистрала т.е. има връзка север-юг (15 магистрала) и връзка изток-запад (20 магистрала).

Места за живеене и избор на "квартал" в Монреал


Местата за живеене и кварталите на Монреал са интересна тема за много кандидат-имигранти. Напълно нормално е, все пак е интересно къде ще се установиш, къде ще живееш, къде ще пазаруваш, къде ще растат и учат децата ти.
Темата за местата за живеене винаги са били обект на спорове и кавги между българите и затова още в началото искам да кажа, че тази тема и написаното по-долу както и всичко в този блог е написано на база моите виждания и усещания за живот. Всичко е субективно така, че не го приемайте на 100%, а само като едно от многото виждания.
Още, когато пристигнах един познат ме осветли за “лошите места” в Монреал, където нощно време дори не трябва да спираш. Да и тук има такива, но за съжаление, когато пристигнахме събирах толкова впечатления, че това ми беше най-малкия дерт и не съм се и опитвал да го запомня.