5.02.14 г.

Намерихме си квартираааааа!!! Супер е!...А как добре изглеждаше на снимките и в мапса...


Въпреки темите, които съм писал за търсенето и намирането на квартира в Монреал, реших да напиша още една.
След подаването на документите за имиграция в Канада процеса минава в категория стенд бай. За известно време сме в летаргия и постоянно на педал с много въпроси - дали, кога, как, къде и тн... След това идва един момент, в който идва изнервянето от процеса на чакане, а след това примирението и "каквото - такова".
В един момент идва интервюто и ако всичко е нормално не дълго след това и медицинските. В главите започват да се въртят мисли как "ТО" наближава.
След като дойдат поканите за т.нар "заветни визи" (заветни е дума, която адски много мразя, а хората незнайно защо употребяат много като става въпрос за стикерите, които ни лепят в Бг паспортите) мислите ни отиват в категория квартири, багаж, покупка на кола, какво да си вземем, какво да оставим, дали няма да забравим нещо и тн...

Имам не един и два примера на хора взели решение да намерят квартира сами - задача нито трудна нито лесна. При наличие на сайтове за обяви, айпи телефони, скайп и тн лесно можем да се свържем с човека, който отдава под наем. Искаме адрес и ... оп Гугъл мапс е на нашите услуги. Вижда се градинка, коли, красиви дървета, дори виждаме апартамента, за който си говорим с човека... СУПЕР! Разменяме погледи с половинката, правим кратка гугъл мапс разходка и ... ами решението е взето. Дори се уговаряте как да пратите парите на хазаина. Разбира се преди това ни пращат снимки, всичко изглежда супер, чисто, идеално, страхотно. Както би трябвало да бъде.
Квартирата е осигурена!ю
Идва момента с покупката на билети. Избирате ги дълго, подбирате внимателно, да е евтино, да е с възможно по-малко престой, да е с една и съща авиокомпания, да е..., да е...и тн...
Деня на полета изпълва корема с пеперуди, вълнение, паспорти, визи, пари, багаж... Пълна лудница! Летището на Монреал ни чака, сменили сме всички пари в канадски долари, има за такси, като гледахме на мапса не беше далеч, а и във форума четохме, че няма да е много скъпо...наистина не е ... много :) Таксито минава през непознати улици, виждаме абсолютно непознати неща, в един момент навлизаме от улица на хубав квартал в една такава, дето не е чак толкова лицеприятна. Е сега ще я подминем и трябва да идва нашата улица вече. Да де ама изненадващо таксито спира и шофьора учтиво съобщава, че сме пристигнали - е нямаше такива неща на мапса, станала е някаква грешка, докато половинката бърка за пари, отскачам до съседната улица да видя табелите. Наистина сме на правилното място...странно... Не не, трябва да има някаква грешка, тук е неприятно, а мапса показваше друго. Сигнал свободно, някой вдига, същия мосю вдига и казва, че до 40 минути е при нас.
Изчакваме на улицата и се оглеждаме.
След час до нас спира един ван, от него излиза Мосюто, ухилен до уши ни кани да го последваме, отваря вратата и...виждаме, че снимките са направени стратегически. Багажа ни е посредата на едната стая, споглеждаме се, толкова сме изморени, че едва ли ни е все тая. Господина вади синьо-бял формуляр, осведомява ни, че сме длъжни да си чистим пред къщи, печка и хладилник не влизат в договора, както и пералня и сушилня въпреки, че има работещи пералня и сушилня останали от предния наемател.
Подписваме... На другия ден осъзнаваме грешката, която вече е направена и следващата една година сме тук...
На третия ден успяваме да влезем в интернет, след кратко търсене виждаме, че наистина договора, който сме подписали може да бъде разтрогнат много трудно...
Да не кажем почти невъзможно.

Не всички истории са такива разбира се. Има и хубави, има късметлийски, има всякакви, но за съжаление има и от тези, които съм описал горе. Вероятността да се случи е 20%, но ако вие сте в тези 20%, за вас тази вероятност е 100%.
Рядко ще срещнете някой да се ангажира да ви помогне с намирането на квартира - също по гореописаните причини. Това, че района и квартирата са харесали на избиращия не значи, че ще допаднат на Вас.
Ако намерите човек, на който да се доверите и който приеме да ви помогне с намирането на ПЪРВА квартира, не се колебайте. НО ако наистина вярвате на този човек.
Другата опция е няколко дни, седмица или две да наемете стая, апартамент или нещо подобно, което се отдава за кратък период и това докато обходите надлъж и нашир и не си изберете вашето място.
Трудно е, но трудността се възнаграждава от вашата собствена удовлетвореност.

Късмет!

2 коментара:

  1. Благодаря Ви за откровението. Пишете много увлекателно ... или поне на мен ми харесва. Продължавайте и успех ;-)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря! :)
    Основната цел на блога е да е откровен - радвам се, че Ви харесва разбира се!
    Благодаря за отделеното време да почетете и напишете коментар!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване