15.12.11 г.

Квебек, Канада и спокойствието, КОЕТО ПРЕДСТОИ

Тъй като напоследък има размърдване в процесите за имиграция виждам, че много хора започват видимо да нервничат от факта, че никой не ги кани на интервю или пък никой не им праща "акюзе".
Като разсъждавам от вече "капиталистическата" канадска камбанария ми хрумва следното...: значи тук видовете заплащане са два като едното е почасово и необвързано с резултати, а другото е годишно...също необвързано с резултати.
Аз самия си признавам, че е имало случаи, в които съм скатавал някъде без работа докато времето през, което ми плащат тече. Дали и тези, от които зависи цялата тази процедура не са се скатали и те някъде. Напълно възможно...и не толкова очевадно като се имат предвид всички промени нахлули в имиграционната процедура за Квебек и федерална Канада като цяло.


Още повече нищо трагично не се е случило. Имиграцията в Квебек специално е като....като...не намирам подходящо сравенение, но да речем, че е като финансите. Значи както си има министерство на финансите, така има и министерство на имиграцията, което лично на мен ми говори едно основно нещо, а именно тромавост. Всяка институция е тромава сама по себе си. Дори като съдите по себе си ще го разберете. Ще обясня какво имам предвид. Толкова години процеса е един и същ: едни и същи документи при стартовото подаване, едни и същи срокове, едни и същи хора се занимават. Какво става сега? Изведнъж нещата се променят. Влиза изискването за придобити сертификати още при подаването на документите. Служителите са объркани. На тях това също не им е приятно както и на всички вас, защото досега са вървели в едно русло, а от тук насетне процеса се променя. Как? И те точно не знаят, но знаят че се променя. Коя е най-добрата стратегия? Да приклекнат и да чакат да отмине Бета версията и да пуснат стабилна версия с установени изисквания, правила и процедури по които се действа. Някой може и да се опита ме обори, но надали ще успее :) - Канада е не по-малко бюрократична машина от България. Та ако си мислите, че сте избягали от бюрократизма жестоко се лъжете. Само, че тук малко са му сменили името от бюрократизъм на телефонизъм - препращат те от един телефон на друг и чакаш, чакаш докато ти се изчерпи чакането ;) Основната разлика с България е, че тук всички ти се усмихват и това малко или много омилостивява чакащия... Не за дълго разбира се, но помага определено. Усмихват се дори, когато говорят по телефона. За целта имат едни малки огледалца до мониторите си и ги нагласят така, че да се виждат. И там виждат дали се усмихват достатъчно. Това го казвам съвсем отговорно, защото и на нас са ни раздали такива, но тъй като повечето от нас не са местни огледалцата не се ползват много. :)
Та да се върна на новия имиграционен процес. Лично моето мнение е, че това което са вкарали като изискване е строго положително и засяга няколко страни. Първо е положително за кандидат имигрантите. Нивото на научения френски ще се повиши, а може би ще се повиши и нивото на корупцията в България при тези, които издават необходимите сертификати за издържания тест. Но нека приемем, че всичко е чисто - тези, които идват тук ще са на едно добро комуникационно ниво, защото всъщност това е основния проблем на един език - говоримата практика и експресиите, които се използват във всеки език. От друга страна ще са облекчени тези, които интервюират, защото и тяхната работа и комуникация с кандидатите ще е доста по-улеснена. На трето място ще са улеснени канадските данъкоплатци тъй като, ако премахнат т.нар. КОФИ ще има едно перо по-малко, за което ще се плаща.
Идеята е в спокойствието. Трябва да приемете, че всичко е спокойно изчакване на процесите. След един етап идва следващ, но за всяко нещо има технологично време, така че уплътнявайте това време с учене по френски и английски. Определено и двата езика ще са ви полезни като дойдете тук. А доколкото вникнах в същността на TCFQ това си е френски език, който се практикува в Квебек, пак няма да е точно, но ще е много полезни за всичко, които са го преминали, а така като гледам май няма друг вариант та приемете, че имиграционните власти на Квебек и Канада ви правят една малка услуга ;)
И още веднъж благодаря за вниманието и интереса към моя блог!

Поздрави!

Няма коментари:

Публикуване на коментар