11.01.17 г.

Установяване и интеграция в регионите?


Трудно е да се вземе решение за имиграция, а още повече за място на което да се установите. В общи линии какво се гледа в началото? Работа? Здравеопазване? Квартира? Училище за децата?
Всеки гледа различни неща и е трудно да се каже кое е правилно и кое не. Всеки има своята правдина.
В тази тема ще опитам да опиша предимствата и респективно недостатъците на място за установяване различно от Монреал, Гатино или Кебек Сити.

Т.нар. региони (les regions) са прекрасни места за живеене, ако:

1. Имате някакъв онлайн доход;
2. Имате добри познания по френски. Под добри имам предвид езика да е на разговорно ниво. И разбира се да разбирате събеседника си.
3. Да имате професия занаят - всичко handy ще ви е полезно. Като пример мога да дам: електричари, ВиК, дърводелци и тн...
4. Ако имате идея за реализиране на някакъв локален бизнес



Разбира се можете да се нанесете и без нито една от тези точки, но реализацията ви ще е малко по-трудна от големия град.

В момента мога конкретно да говоря за Eastern Townships/Canton De L'est, но всъщност реализацията и интеграцията е сходна по всички региони. На места е повече засегнат френския, на места е англофонски, на трети места е двуезично. Но определено интеграцията е различна от тази в Монреал и по-големите градове.

Какви са плюсовете?
плюсовете са много! Не знам от къде да започна. На първо място е храната! Не го казвам като човек, който е чревоугодник...по-скоро правя паралел между масово предлаганите храни по магазините и големите вериги и локалните производители. Храната е чиста и в почти всеки един случай можете да проверите лично по какъв начин производителят отглежда това, което ядете. Не случайно слагам на първо място храната, защото с нея са свързани повечето от следващите точки. За повечето от вас сигурно са важни училищата и образованието на децата ви - това е точка номер 2. Не знам дали качеството на образование е по-добро, но със сигурност качеството на живот на децата е в пъти по-добро от това в големите градове. Тук децата все още продължават да играят както ние играехме навремето. Лицата и очите им са различни. За съжаление масата от децата в по-големите градове са зомбясали с техните таблети, лаптопи и телефони. В регионите има далеч по-интересни забавления old school, които карат децата да излизат навън. Не на последно място слагам хората като цяло - съседи, обкръжаваща среда... Дори в по-големите градчета хората се познават, няма я анонимността на големия град, хората са по-добри като, че ли... И може би нещото, което трябваше да сложа на първо място - земята! Имате възможност сами да отглеждате храната си пък било то под формата на малка зеленчукова градина. Прекрасно е усещането!
Ако имате желание за развитие на собствен бизнес почти всеки регион разполага с програма, която помага на новонанесли се. Курсовете по френски не са така масови като в Монреал, но и тук Министерството на имиграцията си има клонове, които ще ви предоставят, това което ви се полага.

Нека да споменем и минусите...
Те също не са малко!
На първо място е затруднената интеграция! За разлика от Монреал тук хората не са запознати с разнообразието от акценти, които има в Монреал и другите по-големи градове. Не е рядко срещано след като кажа нещо, което са ми разбирали в Монреал и е многократно тренирано и практикувано включително и в работна среда тук да ме изгледат все едно говоря на диалект от Южна Пемберия... В началото е притесняващо, но малко по малко хората, които желаят да ви приемат - просто ви премат с начина, по който говорите. Забравете за "аз говоря перфектно английски/френски"... Лесно се пада от високо и е доста болезнено!
Работата поради горната причина е труднодостъпна, а и обявените позиции, за каквото и да е свързано с по-висок образователен ценз с ограничени и поне в началото няма да вземат вас... В този ред на мисли по-горе бях написал, че е добре да имате идея за локален бизнес, но поне в началото ще е трудно с него по същата причина като с работата... Тук дескриминацията не е толкова прикрита като в големия град, хората на първо място виждат новоприходящ и на второ новоприходящия говори на пълен джибериш... Негативите се въртят все около това...

В крайна сметка обаче хората не са чак толкова много и не трябва прекомерно себедоказване. Хората, когато видят добър човек насреща се променят, защото масата от тях са добри. Малко по малко ще започнат да ви поздравяват, някой ще се престраши да ви заговори, ще създадете контакт на първата си работа... Всичко след това се отприщва и нещата тръгват нагоре.

трудно е да се вземе подобно решение още повече от такава дистанция, но повярвайте ми струва си. А ако се нанесете първоначално на подобно място вместо в голям град...позитивите ще надхвърлят негативите. Въпроса е в това какво искате и търсите - ако искате кариера, лъскави неща и по-висок доход то тогава игнорирайте тази публикация и забравете, че сте я чели...

...ако обаче искате спокоен живот, живот близък до природата и земята дори далеч от Родината...да тогава се замислете върху това, което съм писал и ако имате допълнителни въпроси - пишете ми:) Знаете как да ме намерите!

Късмет с бъдещата или настояща интеграция!

Честита Нова Година!

Няма коментари:

Публикуване на коментар