2.06.13 г.

Що е то "IP телефон"? Предимствата му, недостатъците и колко струва!

След дългогодишна комуникация с Бел, а после и с Видеотрон, след плащането на ежемесечните такси от минимум $25 + таксите реших, че би трябвало да има и друг начин. Оказа се, че има. Неконвенционален, съобразен с новите интернет технологии.
Първоначалната инвестиция като тотал отива около $200, но тази сума се изплаща многократно в бъдеще :) - около 6-7 месеца платени такси на Бел примерно. Разбивката на $200 е следната: първоначално зареждане към оператора от $25, което с таксите идва около $28 (приблизително $30 в канадски долари); в зависимост дали искате да ползвате конвенционалните си телефонни апарати или предпочитате да заложите на качеството на IP телефона трябва да платите между $30 и $50 за VoIP адаптер, който ви позволява използването на конвенционален телефонен апарат ИЛИ между $100 и $160 за IP телефон (Cisco или Linksys като цената варира в зависимост от модела); за конфигурация и инсталация, ако не можете да го направите сами цената е $60 за инсталация на една линия т.е. ако решите да ползвате само канадски номер ИЛИ приблизително $65 за конфигурация на две линии с канадски и български номер. 


Тоест тотала в по-скъпия си вариант излиза:

  $195 = $30 (първоначално зареждане) + $100 (телефон Linksys) + $65 (конфигурация на две линии)

A w по-евтиния си вариант е 

  $145 = $30 (първоначално зареждане) + $50 (адаптер Linksys) + $65 (конфигурация на две линии). 

Нагледно можете да видите адаптера и IP телефона малко по-долу, за да добиете представа в хардуерен израз за какво иде реч точно.

Това е VoIP адаптер LinkSys, какъвто ви е нужен, ако решите да ползвате обикновените си телефони.
А следващите картинки показват няколко телефона, които можете да ползвате:


 
Сигурно първия въпрос е за какво време стигат тези $30 за първоначално зареждане и какво точно включват. В зависимост от провинцията (за Канада) или щата (за САЩ) месечната такса за ползване на телефонния номер е между $0.99 и $1.99 месечно, опционално можете да стартирате ползване на услугата е911, като цената е $1.50 месечно. Тези такси се вземат от заредената във вашия акаунт сума т.е. от тези $30 за първоначално зареждане се удържат таксите за номера и е911 както и вашите телефонни разговори. За да добиете представа ще кажа, че при мен тези $30 стигат за 5 или 6 месеца според зависи обема на разговорите, които съм провел. Заплащат се входящи и изходящи като цената е 1 цент на минута, а за изходящите за Канада има възможност да се пусне план на 1/2 цент на минута.
Друга положителна страна на този вид услуга е, че може да се стартира за новопристигащи имигранти, които тепърва ще търсят квартира и ще комуникират с различни служби. Съвсем различно е, когато на дисплея на този на който звъните се изпише номер от населеното място, в което той/тя се намира. Някак си по-несигурно звучи, когато кажете: "Ало ние сме от България и пристигаме скоро. Търсим си квартира..." - част от тези на които звъните дори не знаят къде точно се намира България. Различно е, когато се обадите и кажете търсим квартира от еди кога си, в момента не сме в страната, но скоро ще пристигнем. Това са мои мисли и разбира се всеки има право на мнение, но определено след вече доста опити мои клиенти споделят, че наличието на канадски номер е улеснило многкратно живота им. За тези, които са вече в Канада - вашия канадски номер може да е винаги с вас - можете да вземете устройството си с вас в България, ако очаквате обаждания докато сте във ваканция ИЛИ да го ползвате с приложение от вашия комютър.

Като недостатък на IP телефонията може да се отбележи обвързаността й с Интернет т.е. за да използвате IP телефон в дома или офиса си задължително условие е да имате Интернет връзка. Ако Интернет връзката ви прекъсне, няма да имате и телефон. След като направите едно приравняване на позитивите и негативите на технологията ще можете сами да вземете решение дали да преминете към решението на IP телефонията или да останете към конвенционалното решение на старите телефони, които са познати на всички.
За повече информация и контакти можете да посетите сайта на GDCom: http://www.gdcom.ca
Поне в момента не мога да се сетя какво друго да добавя, но ако съм пропуснал нещо, а вас ви интересува ПИШЕТЕ МИ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар