4.06.13 г.

Загубен Сертификат за селекция (CSQ)! Какво да правим?

Преди няколко дни имах казус, в който пътуващите кандидат-имигранти установяват, че липсват сертификатите им за селекция (missing CSQ). Доста неприятен факт, а полета е 4 дни след като установяват това. Чрез други българи разбрах за тази ситуация и реших да говоря директно с MICC, макар че предварително по пътя на логиката решението ми се струваше близко.
Главните герои в историята бяха доста наплашени и стреснати от факта за липсващите сертификати (абсолютно нормално като се има предвид дългото им чакане). Дори се промъкна идеята за отлагане на полета, докато се намеря сертификатите или се извадят нови. Както се сещате обаче едно такова отлагане в последния момент е свързано с много пари основно, а главоболията дори няма да ги споменавам.

След обширен разговор със служителя от MICC бях посъветван да предам, че тъй като полета е в прекалено кратък срок няма смисъл да се отлага. Т.е. хората си излетяха по живо по здраво и надявам се са кацнали също по живо по здраво в Монреал. Нормално пътя, ако има достатъчно време е следния:

1. Изпращате обяснително писмо, в което трябва да опишете подробно причините защо нямате сертификат (CSQ), как сте установили липсата му и всички останали детайли.

2. Чакате на адреса си в България да ви бъдат изпратени повторно сертификати (CSQ).


В екстремна ситуация като гореописаната пътя е различен. Летите си нормално, на летището обяснявате на имиграционния служител, че сте установили липсата на сертификата си прекалено късно и вече сте имали купен билет в срок, който не е допускал пощенски контакт с MICC. Следващата стъпка е, когато се установите да изпратите писмо или факс, в което трябва да следвате горепосочените стъпки с тази разлика, че ще си чакате сертификатите за селекция на канадска земя.
И в двата случая изпращате писмото си на адрес:

285, Rue Notre Dame O.
4e etage
Montreal, QC
H2Y 1T8


или на факс:

514 864-1897

Ако избирате от БГ: +1 514 864-1897

За допълнителни въпроси контактувайте директно с MICC на телефоните обявени на сайта им.
Въпреки, че процедурата не изглежда сложна и страшна служителя ме увери, че трябва да имате наистина основателна причина, за да ви бъде издаден нов сертификат за селекция. Коментар или обяснение от рода на : "не мога да го намеря" или "май съм го загубил/а" може да ви доведе доста главоболия.
Та пазете си документите приятели :)

Поздрави & Късмет!

Няма коментари:

Публикуване на коментар