13.08.12 г.

Българско училище за децата ни зад граница! Възможно ли е?

Наскоро, бродейки из виртуалните пространства попаднах на един сайт, чиято идея ми допадна. Сайта е свързан с обучение на българчета с родители в чужбина и не само, но основната идея е тази.
Като гледам племенниците ми понякога си мисля, че това е издевателство над децата - вкъщи им се говори на български т.е. трябва да говорят български, за да комуникират с родителите, на градината английски или френски и за тези, които са ходили на детска градина с английски шока от френското училище като им стане време. И изведнъж някаква родителска амбиция детето да познава българския език, литература, история и география задълбочено.
Жива лудница!
Наистина е неприятно за хлапетата или поне аз се опитвам да се поставя на тяхно място и така ми се струва.
От друга страна като попитам племенниците ми те какви са и двамата отговарят - "от България", а и двамата са родени в Канада. Та идва странния парадокс дали да ги "тормозим" с прекомерно учене или не. Т.е. дали да ги оставим с отговорът им "от България" и да нямат информация какво е била всъщност България ИЛИ да им предоставим отговорът на въпроса "Защо сами си дават принадлежност с техния отговор "от България?". Получава се въпрос с леко повишена трудност, на който всеки родител сам трябва да си даде отговор.

При всички положения, ако изборът е децата да научат за родината на техните родители, то инициативата на ВОС "По жицата" е добър вариант.
Именно по тази причина ми допадна концепцията на Първото Българско Виртуално Килийно Училище (ПБВКУ) "По Жицата".
Сигурно ще се запитате защо?
Ами защото се предлага обучение за основните неща, които според мен всяко българче и всеки българин трябва да знае, а се предлага така, че да е удобно за детето като по този начин не се натоварва прекомерно с информация. Т.е. самото обучение може да се разтегли във времето като по този начин се дава възможност децата да обикнат това, което учат, а не да го намразят, защото трябва да го научат на всяка цена.
В тази връзка реших да се свържа с основателя на ВОС "По Жицата" Валентин Ненков и да помоля за кратко интервю, с което да ни запознае по-отблизо с дейността и основните практики на Училището.

==============================================================



Immigration2Quebec:

Как и кога възникна идеята за основаване на Първото Българско ВиртуалноКилийно Училище (ПБВКУ) "По Жицата"?




Валентин Ненков/ВОС “По Жицата”

Идеята възникна в началото на 2005г.
 В гр. Питсбърг, Пенсилвания се занимавах с обществена дейност и част от това беше започването на курсове по български език. Така разбрах какви са предизвикателствата и проблемите-липса на учители, конфликт във времето поради други занимания на децата в същия ден и час, липса на специализирани материали и програма... И така се роди идеята ми за Първо Българско Виртуално Училище ПО ЖИЦАТ@ - решението на всички тези проблеми.




Immigration2Quebec:

Какво представлява точно ПБВКУ "По Жицата"?



Валентин Ненков/ВОС “По Жицата”

Училището

ВиртуалнаОбразователна Система ПО ЖИЦАТА  предоставя цялостна програма за дистанционно обучение по български език, литература и история на  ученици от всяка точка на света. Съчетаването на  уроците в реално време в нашата Виртуална Класна Стая с авторското съдържание на предлаганите от нас курсове правят ВОС ПО ЖИЦАТА най-добрата възможност за обучение по български език, литература и история за ученици извън границите на България.

 

Съдържанието

Съдържанието е разделно по предмети: български език, литература и история. Всеки предмет е разделен на нива: шест нива български език, три нива литература и три нива история. Всеки курс от цялостната програма за обучение се състои от едно ниво по съответния предмет. Всяко ниво е разделено на 12 урока и обучението в него продължава 12 седмици. След успешното завършване на съответното ниво учениците преминават в следващото.

 

Виртуалната Класна Стая

Всеки курс включва 12 едночасови урока в реално време в нашата Виртуална Класна Стая. Посредством различни апликации учениците имат възможност да слушат, говорят и пишат заедно със своя преподавател. ВКС предоставя уникална възможност за обучение без учениците да напускат комфорта на своя дом. Денят и часът за провеждане на уроците в реално време са съобразени с местните часови зони на учениците.

 

Демонстрационните сесии

Всяка седмица екипът на ВОС ПО ЖИЦАТА провежда безплатни демонстрационни сесии. Това е най-добрият начин да се запознаете с предлаганите от нас курсове и начина на преподаване, да зададете всички ваши въпроси и да преценим заедно кой курс ще е най-подходящото начало в нашата цялостна програма. Ще се радваме да се запознаем и ви очакваме в нашата Виртуална Класна Стая.




Immigration2Quebec:

Какъв е принципа на работа? Класов или индивидуален?




Валентин Ненков/ВОС “По Жицата”:

Първият курс почти винаги е индивидуален. Причината и целта е да дадем възможност на всеки кандидат да започне във всеки един ден от годината-когато ни открие и/или когато това е най-удобно за нея/него. Също това дава добра възможност учителите да опознаят много добре учениците.  В следващите им курсове  ги съчетаваме в обучение заедно по 2-3-4  Разбира се предизвикателството е с разликата в часовите зони, но успяваме да съчетаем ученици от западния бряг на Северна Америка през Южна Африка до Западна Европа




Immigration2Quebec:

Има ли интерес към това образователно начинание?




Валентин Ненков/ВОС “По Жицата”:

На 15 септ 2012 започва осмата поредна година и през целия този период броя ученици се удвоява всяка следваща година и 2012 до този момент изглежда ще запази това развитие.




Immigration2Quebec:

Има ли интерес от неБЪЛГАРИ към ВОС "ПоЖицата"? И ако да - какъв е принципа на работа с чужденци?




Валентин Ненков/ВОС “По Жицата”:

Има голям интерес от небългари да изучават български език. Най-често това са хора лично, силно свързани с българи. Най-много ученици в тази група са в Америка и Англия. Също хора, които притежават собственост в България или пътуват често в България.  И в тази програма броя на учениците значително се увеличи през последните години.




Immigration2Quebec:

Бихте ли представили колектива, който стои зад Първото Българско Виртуално Килийно Училище "По Жицата"?




Валентин Ненков/ВОС “По Жицата”:

Всички учители се намират в България и са със съответното образование, квалилификация и дългогодишен опит в преподаването.





Immigration2Quebec:

Може би един от главните въпроси, които ще заинтригува родителите на бъдещите ученици, а дори и самите ученици (в зависимост от възрастта им) е каква е цената за записване във вашето училище? По какъв начин става плащането и за какъв период?




Валентин Ненков/ВОС “По Жицата”:

Единственият и най-добър начин за родителите и кандидат учениците да разберат начина на обучение е като го видят на една от безплатните демонстрационни сесии. Това е първата стъпка и на тази среща преценяваме кой курс е най-добър за начало и обсъждаме всички детайли. Това е адресът за заявка за участие:
http://www.bulgarian-online-school.com/bg/register-for-a-demo-session/





Immigration2Quebec:

При евентуално разрастване на "По Жицата" бихте ли наели учители живеещи "в странство"?



Валентин Ненков/ВОС “По Жицата”:

Моделът е изключително успешен, за да го променяме.

 

Immigration2Quebec:

Предметите, които са видими на сайта са: Български език, Литература, История и География. Би ли ни представил в резюме всеки един от предметите? Какъв е принципа на работа и за колко време е планирано усвояването на знанията? Като пример ще дам Български език, който стартира от ниво "Буквар", "Читанка" и след това следват Нива 1, 2, 3 и 4.




Валентин Ненков/ВОС “По Жицата”:

Всеки курс е организиран и протича по един и същи начин. Съдържа 12 урока - всяка седмица се провежда урок в реално време във Виртуалната Класна Стая. Учениците имат задачи за самоподготовка след всеки урок и следващият започва с проверка на домашната работа. Учениците започват с курс съответстващ  на нивото им и продължават докато вземат всички курсове в цялостната програма. Естествено започват с курсове по български език и в следващ етап започва и обучение по литература, история и география на България. Кратко описание и съдържание може да видите тук:
http://www.bulgarian-online-school.com/bg/courses/for-children/




Immigration2Quebec:

Планирате ли внедряването, ако мога така да се изразя на други предмети или целта ви е да засегнете само тези, които са свързани с Българският език и култура?




Валентин Ненков/ВОС “По Жицата”:

Нашата програма за обучение на деца е насочена изцяло към предметите, които немогат да изучават в тухленото си училище в съответната държава. На този етап не планираме да я разширяваме с други предмети, а постоянно работим за подобряване на курсовете и създаване на нови по тези предмети.




Immigration2Quebec:

Има ли някаква координация между ВОС "ПоЖицата" и Министерството на Образованието в България?



Валентин Ненков/ВОС “По Жицата”:

Програмата на ВОС ПО ЖИЦАТ@ е авторска и различна от програмите за училища в България.
Целта е да предложим обучение, което е специално за нуждите на учениците, извън България, които са коренно различни. Резултата е, че нашите ученици след преминаване през цялата програма достигат същото ниво на владеене на български език и знания по литература и история като учениците в България.




Immigration2Quebec:

Какъв документ получава ученика завършил конкретно ниво? И съответно цялата образователна програма на училището?
Подготовката достатъчна ли е до толкова, че да могат деца на имигранти да се явят като частни ученици в България по предметите, които включва програмата на Първото Българско Виртуално КилийноУчилище "По Жицата"?



Валентин Ненков/ВОС “По Жицата”:

Получава сертификат, който освидетелства личното постижение на ученика. Ако реши да продължи обучението си в училище в България трябва само да вземе приравнителни изпити за съответния клас. Всички наши ученици, които през годините са продължавали обучението си в България са били напълно готови за съответния клас.



Immigration2Quebec:
Предоставяте ли материалите по учебната ви програма на вашите ученици? Имам предвид, ако разглеждате дадено произведение ученика ли трябва да си го набави за прочит или вие го предоставяте в електронен вид?



Валентин Ненков/ВОС “По Жицата”:

Цялото съдържание на курсовете е в електронен вид и това е нашия виртуален учебник за всеки курс. Учениците имат потребителски профил и достъп до съдържанието на съответния курс.




Immigration2Quebec:

Ти самият преподаваш ли в училището или си координатор и техническа подръжка?



Валентин Ненков/ВОС “По Жицата”:

Аз съм само основател и координатор.




Immigration2Quebec:

Ако има нещо интересно като фактология във връзка с "По Жицата" ще ми бъде интересно да споделиш, а предполагам ще бъде интересно също и на читателите на моят блог!



Валентин Ненков/ВОС “По Жицата”:

Всеки ученик е с интересна история. Можеш да разгледаш нашата страница във Фейсбук за такива примери:




Immigration2Quebec:

Какъв е броя на завършилите успешно и дипломирали се ученици на Първото Българско Виртуално Килийно Училище "ПоЖицата"?




Валентин Ненков/ВОС “По Жицата”:

До сега сме имали над 300 ученици и са в различни етапи на обучението си. Преминалите вече през цялата програма са десетки, като най-голямата група към момента са в началото на програмата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар