9.04.12 г.

Бягство от ежедневието и близка среща с природата - къде, кога, как и колко струва...?

Ежедневието си е ежедневие навсякъде.
Стои блъска ни, блъска ни и сега е доста модно да казваме, че "има много стрес". Какъв стрес бе брате - стреса ние си го правим! Приемаш нещата спокойно и няма стрес няма нищо! Не това обаче е тема на писанията ми. Естествено и те, писанията ми, ще са свързани със "стреса", но не в тази насока.
Природата е помагала винаги да се измъкнем от всякакви неприятни състояния. Та и тук в Квебек сме намерили начин да се измъкваме от време на време от големия град и да бием камшика из красивата канадска природа.

В http://montreal.kijiji.ca има доста предложения от хора, които притежават вили или както тук се казва chalet. Шале може да се наеме за ден, уикенд, празник, делник, за ваканцията и дори за цял сезон. При избора е хубаво да се запознаете с районите и мястото, което искате да посетите. Хубаво е, защото има предложения, които не са много коректни. В какъв смисъл? Ами пише, че се предлага шале за отдих, а когато отидете на място се оказва, че това всъщност е къща в някое селце. Не че има лошо, но лично аз, когато наемам нещо подобно разчитам уединение и на това, че ще чувам само птичките и пукане на клонки, а не звуци от "цивилизацията". Предполагам и повечето от вас, ако решат да си наемат шале ще гледат да е сред природа. Да няма никой и нищо наоколо. Повечето от шалетата са на брега на езеро. Има си като мини дървен кей, има такива, които нямат но повечето разполагат с водно колело, лодка, и/или кану. Има спасителни жилетки и всичко необходимо, а в някои от шалетата, където сме ходили съм засичал и въдици. Разбира се, ако сте фенове на риболова е най-добре да си вземете вашите собствени такъми, защото не знаете дали ще има изобщо там, където отивате. Но ако има е добре да видите какво има закачено като такъм - дъно, плувка, блесна и така да тръгнете да ловите.  Не за това отклоних в тази посока обаче. Да се върнем на шалетата. Когато гледате обявите бъдете внимателни - има такива на които си пише, че шалето е на езеро и други на които пише, че шалето има достъп до езеро. Когато се обадите да уговорите цена и искате да бъдете буквално до езерото питайте, защото "достъп до езеро" означава също, че имота, в който е шалето според общинските планове има пътека, с която може да достъпва езерото, но не е задължително да има пряк достъп до него.
Цените на шалетата варират. Разбира се шалета, които са в близост до ски писти, резервати и места с по-голяма популярност държат по-високи цени. Срещал съм цени на шалета стартиращи от $300 за уикенд, срещал съм и такива, чиято цена е $800 за уикенд. Нормалната цена е $120-$150 на нощувка за цялото шале.
Когато наемате шале питайте изрично дали има чаршафи, спално бельо, кърпи и хавлии, за да знаете какво да си носите. Повечето места, където съм ходил поддържат всичко необходимо като някои включително имат пералня и сушилня. Печката, хладилника и микровълновата са по подразбиране, както чинии, тенджери, тави, тигани и други кухненски пособия. НО винаги е хубаво да се подсигурите и да питате.
Когато пристигнете на място е добре да уточните със собственика дали можете да палите огън в района, защото има места, където не е разрешено и независимо, че е частна собственост подлежите на глоба. В тези случаи едно барбекю от Канейдиан Тайър ще ви свърши чудесна работа.
Проучете предварително какво интересно има за гледане в района, а дори и да няма опитайте да си направите пешеходна и авотомобилна разходка. Ако сте привърженици на фотографията винаги се намира нещо да ни зарадва! ;)
Други неща, които е добре да гледате е: има ли в близост бензиностанция с депаньор - ако няма просто зареждате от по-рано, а също и продукти; има ли в близост градче с магазин; има ли медицински център и полиция.
При излети бъдете внимателни, защото тук има диви животни и не е необходимо да имате негативни емоции заради това, че не сте били внимателни. Същото важи и за мястото около шалето - не оставяйте храна в близост, а дори и тя да е на дърво, защото мечките се катерят и по дърветата както знаем. :) Няма нищо страшно, но е по-добре да са там, където е домът им - в гората!
Съвети за ловците не давам, макар че имам наблюдения, защото съм противник на лова и убиването на животните, та ако имате желание за това ще е небходимо да си проучите сами!
Най-общо ми се струва, че е това, макар че могат да се кажат много други неща. Например за регионите, където са по-евтини шалетата, за това къде е по-хубава природата, затова къде е по-малко населено.и т.н.
Освен шалета има и други места наречени ZEC или Pourvoirie, в тях се предлагат доста повече неща като организирани ловни и риболовни излети, наемане на ATV, моторни лодки, такъми, повече удобства. Разбира се всяко нещо се заплаща, но мисълта ми е, че освен шалетата можете да си направите по-дълъг и далечен излет, защото има пурвуарита из по-далечния север, които предлагат страхотна природа и страхотни изживявания, а основно страхотно бягство от "цивилизация" и действителност!
Ако разбира се нещо ви интересува винаги съм готов да отговоря на подобни въпроси, а и на други.
Желая успешен избор и приятно прекарване извън "цивилизацията"! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар