12.02.12 г.

Трябва ли да сме услужливи? Или да проявяваме ли самоинициатива?

Преди малко видях няколко поста на някои от вас (имам предвид кандидат-имигранти за Квебек), коментирах на място, но реших че е необходимо да напиша няколко реда в блога ми по този въпрос.
За тези, които не са информирани или тези които не разбират какво искам да кажа - Имиграция Квебек е подразделение към Министерство на Имиграцията, Квебек...поне доколкото съм запознат. Всеки един от служителите в тази служба си гледа задълженията доста стриктно по много причини основна от които е, че държавната служба както навсякъде по света е сладка. Когато един служител комуникира с вас, чрез мейл примерно той се води по някакъв чек лист или процедурен лист.
Всяка негова стъпка е предвидена от някой над него и самия служител се движи по този процедурен лист т.е. ако имиграционен служител "Х" ви пише, че на интервюто си трябва да носите документ 1, документ 2 и документ 3, то това означава, че трябва да им покажете на интервюто документи 1, 2 и 3. Никой не ви е искал 4, 5 или 6 и никой няма да ви го оцени по достойнство. Ще дам пример веднага дори два. Преди време в имиграционните стъпки въведоха официален документ в Имиграция Квебек, който се наричаше Декларация от приятел. Тази декларация имаше за цел да докаже на имиграционните, че вие наистина познавате човек в Квебек. Защо въведоха тази декларация? Въведоха я след многобройни направени по самоинициатива декларации, в свободен текст от човек, който са познавали тогавашните кандидат-имигранти. Някои от тях дори не са познавали лично хората направили им декларацията. Втория пример е с изискани дипломи и академични справки и респективно услужливо предоставени допълнителни документи от университета. Кому е нужно? Веднъж това е разход за кандидат-имигранта, който вади подобен документ, защото в България всичко свързано с администрация е свързано по някакъв начин с пари. От друга страна след като предоставите НЕПОИСКАНИЯТ документ вие насочвате вниманието на имиграционните, че те трябва да въведат нови изисквания, защото явно информацията им е стара. И в един момент НЕПОИСКАНИЯТ документ става официално изискуем. Кофти, но факт! И без това документите, които изискват са много - защо да им давате повече?!!? Един допълнителен документ няма да ви изстреля в Квебек, нито ще ви спести интервю, или да ви донесе автоматично Сертификата за селекция!
Няма смисъл хора!
По този начин вредите само и единствено на себе си и на тези, които ще подават след вас! Нормално е типично по български да си кажете "бе какво ми пука за другите" или "бе аз да ида и да ме изберат пък другите...". Кофтито е, че именно поради такова мислене се опитвате да излезете от България - не бъдете като масата!
Не е нужно да си пречим взаимно образно казано!
;)
Надявам се с темата си не съм обидил или засегнал някого, защото предполагам от тези, които ме "четете" ще има такива, които ще се видят като хора от горния вид. Няма лошо. Номера е да видите, че наистина няма смисъл!

Поздрави и късмет на бъдещите интервюта за тези, които имат покани! За тези които нямат - търпеливо чакане!

Няма коментари:

Публикуване на коментар