17.07.11 г.

Trois-Rivières, Троа Ривиер ... или пък Трите Реки (Ако някъде има правописни грешки вината не е моя - говорете с машинописката)

Trois-Rivières е град в района Mauricie на провинция Квебек, Канада, разположен при сливането на реките Saint-Mauricie и Saint-Laurent (или на английски St. Lawrence River). Намира се в административния район Mauricie, на северният бряг на река St. Laurent, срещу град Bécancour. Част е от гъсто населените Квебек Сити и Уиндзър Коридор и е средно на половината път между Монреал и Квебек Сити. Trois-Rivières е икономически и културен център на региона Mauricie.  Основан е на 4-ти юли 1634-а година, като е вторият по население и трайно заселване тогава град след Квебек Сити през 1608 година.
Името на града както се досещате произлиза от френски и означава Три Реки. Всъщност реките са Saint-Mauricie, която е разделена от два малки острова по притока на реката и се влива на три места в река Saint-Laurent.

История

За дълго време територията, която в последствие става известна като Троа Ривиер е била обитавана от Algonquins (местно население у нас известно като индианци), които са я използвали за  място за заселване през лятото.
Френският изследовател Жак Картие описва мястото по време на второто си пътуване до Новия свят през 1535г. Името Троа ривиер е дадено през 1599г. от капитан Dupont-Gravé, и се появява на карти на района за първи път през 1601г.
Въпреки, че е исторически важен център за търговия и по население, Троа Ривиер предава своята значимост на двата основни важни града - столицата Кебек Сити и метрополиса Монреал. Той въпреки всичко продължава да е един от основните средни градове на Квебек заедно със Сагне (Saguenay), Шербрук и Гатино (Gatineau).


Структура на града

Главната улица на града е Boulevard des Forges, в съседство на която са няколкото преки по дължина на централната част от сърцето на Стария град, състоящ се от вековни сгради, многообразие на кафенета, ресторанти, клубове, барове и магазини. В по-топлите месеци трафика на автомобили бива спрян, за да могат да бъдат изградени съоръжения за различни фестивали и събития провеждани в центъра на лятната пешеходна зона.