23.06.11 г.

Дали или Не и ако ДА - как да си наемем кола в Квебек

Наемането на кола звучи просто, но всъщност не е чак толкова. Всичко се усложнява от факта, че компаниите Рент А Кар дават кола под наем само срещу представена кредитна карта. Има компании, които вземат всякакви кредитни карти - Мастър Кард, Виза, АмЕкс; издадени в Канада, Щатите Пакистан, Зимбабве, България и тн... Но има компании, които държат картата да е проверена и да е издадена в Канада или Щатите. Ей тука вече е гредата. Кредитна карта се придобива трудно преди да започнеш работа. Има я опцията Кредитна карта тип СекюрД (просто казано депозираш пари в банката и ти отпускат карта на стойността на депозита), но и там не винаги дават веднага.
Остава варианта да помолите приятел да ви помогне като покаже своята карта. Плащането за колата може да бъде и кеш разбира се, но хората искат да са сигурни, че има от къде да скубнат, ако стане някакъв гаф.

Цените на колите варират в зависимост от класа на колата. По реклами можете да видите, че има вариант да наемете кола за $9.99, но това естествено е подвеждащ трик от рекламоправачите. Всъщност колата обявена за 9.99 ще ви излезе около 35 долара плюс таксите (ддс-то), които са неизбежни. Не случайно една от първите местни шеги, които научих тук е, че от Смъртта и Таксите никой не може да избяга. Държавата се движи от данъците ни, така че нямам нищо против да се плащат, ако всичко е наред.