19.06.11 г.

Как се купува кола втора ръка?

Затова има страхотна тема във Вики на БГКАНАДА. Не мисля да откривам топлата вода, защото няма смисъл, а и аз не разбирам от коли.
Та ще цитирам това, което е написано във ВИКИ, макар че темата доколкото разбрах е от руски форум.
Като цяло въпроса с колите е до късмет. Поне моя опит показва това. Всички коли, които съм си купувал тук винаги са си изпълнявали чинно задълженията :)

Та използвам темата "Купуване на кола" във Вики и цитирам на 100% за по-голяма полезност:

Откъде и от кого

Най-големият канадски сайт за употребявани неща, включително и автомобили е http://montreal.kijiji.ca Най-добре е да се гледат обяви пуснати от собственик, защото дилърите задължително товарят с още 7.5% данък.


Как?

Харесва се обява, прави се среща с продавача, гледа се, пробва се. По надолу можете да прочетете повече за техническата част на въпроса. Прави се пазарлък и ако се стигне до съгласие, упувачът може да остави $100-200 капаро. Отива се в близкото SAAQ, където задължително ще искат международния паспорт на купувача, за да му отворят досие. Ако колата е над 10 годишна, може да се декларира сделка за $100 и да се плати минимален данък. Ако не, данъкът е в размер на няколкостотин долара. Освен това купувачът плаща годишния номер на колата който в зависимост от рожденната дата на купувача - може да достигне $260. Ако е по-малко, значи следващото плащане ще е по-скоро. Дават нов номер на колата, купувачът доплаща на порвадача остатъка от уговорената сума и си завинтва си номера.