8.10.11 г.

LAVAL (ЛАВАЛ)

Лавал...
Лавал е страхотно място за живеене поне според мен. Има много “за” и “против”, много “плюсове” и “минуси”, но като цяло е спокойно и развито място, в което все още може да се намери евтин имот на добро място.
Казвам място, а не квартал или град, защото е спорно. Някъде определят Лавал като град и това е логичното за мен, защото населението му наброява почти 400 000 души. Също съм виждал определение за квартал, но ми е някак нелогично да има квартал от 400 хиляди човека и то на площ с размера на горе долу на Монреал. Третото твърдение е за предградие на Монреал. Не знам кое е вярното, но аз го приемам по определението за град и то втория или третия по големина в Квебек.
Лавал се намира на северния бряг на реката Сен Лоран. Там са установени офисите на голяма част от фармацевтичните компании – ГлаксоСмитКлайн, Мърк и други.
Има и производствени бази, които могат да поемат работна ръка. Търсенето на работна ръка в Лавал, говорим за квалифицирани работници и специалисти е по-високо. Поне по моите наблюдения. Така, че от към работно място не пречи нищо да живееш в Лавал и да работиш в Лавал. Ако избора е работа в северната част на Монреал примерно ще е малко неприятно от към хващането на трафика и в двете посоки – сутрин към Монреал, а вечер към Лавал, но факт е, че ако си търсиш работа по специалността невинаги работиш в непосредствена близост до дома си. Говоря за възможности!
От към население Лавал е предимно населен с местни квебекари, но има и няколко по-големи общности, които са си обособили нещо като ареал на обитаване. Например има голяма арменска общност, има гърци и малка част обитатели от Италия или по-скоро предците им са били в Италия т.е. повечето от общността са родени тук и израсли тук.
Пътните артерии от Лавал към Монреал са магистрали 13 и 15, като и двете в общи линии са задръстени в опоменатите часове J В Лавал може да се заходи и по магистрала 40 от северната или южната страна. Магистрала 440 е изцяло в Лавал и е позната като Autoroute 440 или Autoroute Laval. Тя започва от магистрала 13 и свършва до магистрала 25.
С няколко думи – има удобни възможности за заход към и от града.
Доколкото знам автобусната мрежа в Лавал е доста добре уредена, защото до преди няколко години там нямаше метро и включително връзката Монреал – Лавал ставаше единствено и само с автобуси. От няколко години направиха две спирки на “оранжевата” линия на метрото, така че и този вид транспорт е наличен. Повече подробности можете да погледнете на сайта на транспорт Лавал (STL) и сайта на транспорт Монреал (STM).
Тъй като наблюдението ми е, че покрай метро станциите населението се заформя малко с упадъчна стойност, трябва да спомена, че след отварянето на метростанциите чувам оплаквания от мои познати, че малко по малко около двете станции на метрото са се оформили черна, арабска и индийска общност, но засега не толкова големи колкото в Монреал. Нищо лично към живеещите до метрата J не ме разбирайте погрешно – аз самия живея до метро станция заради удобството на този вид транспорт, но факт е, че до повечето метра се наблюдава такова групиране на имигрантско население. Пак казвам абсолютно нормално, но човек винаги трябва да има едно наум.
В Лавал има много места от които човек може да си напазарува. Доколкото знам и единия български магазин е там. Има плаци с повечето от големите вериги магазини събрани на едно, има плаци с кино зали. Освен това и нощният живот не е за подценяване – аз лично знам за 4 рок клуба, а предполагам, ако има четящи блога ми от Лавал българи могат да споделят и за други интересни нощни заведения.
От към образователни центрове, центрове за курсове по френски, колежи и училища не съм много запознат, но със сигурност ще проверя и когато имам информация ще добавя като коментар към блога или просто ще си редактирам поста.
Районите, в които аз съм ходил там са спокойни и тихи. Къщите и улиците изглеждат приятно и най-важното прави ми впечатление, че е много чисто. Ходил съм и зимно време в голям сняг и улиците са добре почистени и навреме, което ще рече, че се почиства и по време на снеговалеж.
От северната и южната страна Лавал граничи с реки, така че тези от вас, които са избрали за хоби риболова ще бъдат определено облагодетелствани J

Няма коментари:

Публикуване на коментар