31.10.11 г.

Работа, работно място и интеграция на работното място

"...ще съм благодарна, по нататък ако отделите време и опишете какво представлява работната среда в Монреал, офиси, фирми, колеги, отношение, винаги е полезно човек да прочете още едно мнение!"

В отговор на това запитване реших да напиша един пост за работната среда.
Работната среда се основава изцяло на вашето собствено "аз" и на това какво ще си постелите, но предполагам това си го знаете. Основното, което кара колегите ви да ви приемат, отхвърлят или да странят от вас е нивото на знаене респективно незнаене на езиците - английски и френски. Това дали ще ви приемат зависи също в каква компания сте попаднали - френскоговоряща, англоговоряща, байлангуЪл... Ако нивото ви на езиците е "напреднал", то предполагам няма да имате никакви проблеми освен, ако не попаднете в компания на крайни екстремисти, които не могат да понасят имигранти.
Фирмата, в която започнах аз в началото беше щатска т.е. преобладаваха англофоните. В самото начало не си чувствах нито единия език сигурен нито другия. Отидох първия ден леко притеснен...да не казвам силно притеснен каква ще е комуникацията ми с колегите. Компанията беше в химическата индустрия и ентъртейнмънт индустрията - правихме топчета за пейнтбол.

Интересното беше, че и Тим Лидера и шефовете ме приеха много добре. Естествено работата беше в категорията "черна работа", но това няма значение, когато стартирате и опитате да изградите някакъв имидж. Хората ме приеха много добре, подходиха доста спокойно към незнанието на езика, защото колкото и да си мислим от България, че сме добре подготвени и че знаем ВСИЧКО нещата не са точно такива каквито изглеждат. Представете си следната ситуация: шефа ви иска да ви види, отивате и ви дават задача да пренесете едикакво си в едикъде си, но не знаете думата нито за едикаквоси нито пък за едикъдеси и се получава малко затворена ситуация, която не ви позволява да си вършите работата. Тъй като ние българите сме малко крив народ и ни е срам да не покажем, че не знаем, вместо да попитаме и да уточним какво точно трябва да пренесем и до къде да го пренесем ние ще започнем едно моткане и шляене в напън да ни проговори нещото, което трябва да свършим... А е толкова по-просто да попиташ някой колега или тим лидера си... :) Казвам го от опит, защото преди да разбера, че питането е по-лесния вариант мина едно известно време :), в което се тормозих да не се издъня нещо и да не прецакам нещо и да не си изгубя работата като краен резултат. Та питането води до приемственост. Кoлегите виждат, че не си/сте извънземни, започват да си говорят с вас и всичко това е във ваш плюс за по-голяма приемственост и по-бърза интерграция на работното място.
Относно отношението на колегите в АйТи бранша и по-конкретно в компанията, в която работя аз - всичко отново е строго персонално т.е. по какъв начин ще се представиш, по какъв начин ще им дадеш да те опознаят, какво е нивото на езика, какви са ви професионалните знания. Комплекса от тези неща ви помага за по-бързата интеграция на работното място. Понякога незнанието на езика на добро ниво не е задължително условие да не ви приемат. Ако сте добър специалист в областта си нещата могат да се развият по-много лек начин особено, ако покажете знанията си както трябва и разбира се когато трябва ;)
Особено в Монреал хората са свикнали с имигранти, така че интеграцията на работа не е нещо сложно и трудно. Хората ни приемат каквито сме, но естествено е да искат да се съобразяваме с техните правила, а разлики определено има. В начина на работа, в обноските, в това по какъв начин се отнасяш към колеги, евентуално подчинени, шефове... Всяка или почти всяка фирма си има правилник за вътрешния ред. Нищо фрапиращо с изключение на това, че всякакъв вид дискриминация не се толерира - била на расова, полова, външен вид... Съобразите ли се с това няма да имате грижи от какъвто и да е характер. Нещата са регламентирани и ако имате проблем с колега или началник всичко се отнася до Човешки ресурси, които..по един или друг начин решават спора. Решенията на проблемите по "български" не вървят освен, ако не сте на 4 очи или не го направите прекалено хитро, но бъдете сигурни, че в повечето случаи наистина не се толерира и може да останете бързо без работа.
Много работодатели се съобразяват с това каква смяна искате да работите. Има обаче и такива, които в самото начало искат съгласието ви за една или друга смяна. Ако в началото приемете да работите нощна смяна имате малък шанс да се смените с дневна. Това може да се случи единствено, ако някой ваш колега иска да се смени от дневна на нощна и няма друг по старшинство от вашите колеги, който да иска да се премести дневна. Т.е. всичко се определя по старшинство. Пример служител А иска да се смени от дневна на нощна смяна. Мениджъра обявява това желание на служител А и желание за смяна проявяват служителите Б, В и Г като Б е започнал преди месец работа, В - преди година, а Г преди 3 години. В този случай служител Г има привилегията да промени смяната си заради най-дълъг стаж във фирмата.
Ако ви се наложи да отсъствате - уговорете го отрано с мениджър или тим лидер. По под рано имам предвид поне две седмици по-рано. Ако мислите, че ще ви откажат не рискувайте да казвате предварително, а се обадете преди работа да обявите, че сте "болен". Повечето работодатели не търсят бележка, когато става дума за ден или два. Особено, ако става дума за неплатени болнични дни. Но дори и за неплатени, ако са повече от два се подгответе за искане от работодателя на документ за отсъствието ви.
Относно отпуските - планирането на отпуската е добре да стане 3-4 месеца преди започването на календарната година, за която ще искате отпуска. Добре е да подадете заявлението си за отпуска още януари, за да можете да получите отпуската си за времето, когато я поискате. Ако не подадете навреме рискувате да получите отпуската си във време, в което нямате никакво желание да я получите - обикновено месеците октомври и ноември са за закъснелите, които не са си подали заявлението навреме. Това е така по причина напълно логична - конкретно моя работодател не разрешава отпуска, ако вече има един служител със заявена отпуска за същия период. Гадно, но факт, с който трябва да се съобразим. Така, че е по-добре да заявите отпуската си навреме и да получите разрешение като след това има шанс да можете да се смените с някой колега за друго време особено, ако вашата отпуска е за атрактивните месеци юни и юли.
Нещо, което не знам дали съм споменал при писането на темата за търсене на работа е, че при търсене на работата не трябва да гледате само стартовото заплащане, макар че и то не е за подценяване. Оглеждайте се добре и за допълнителни фирмени бенефити като здравна застраховка например, много важно и скъпо перо. Особено стоматологичната част и тази за прегледите на очи и покритите очила/лещи.
Мисля, че за момента е това, за което се сещам. Ако съм пропуснал нещо питайте ;) - ще отговарям!

Поздрави!

8 коментара:

  1. Здравей, много благодаря за отделеното време и подробната информация :)

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей,
    Бих искал да те поздравя за изчерпателно и грамотно написания материал. Напоследък не се срещат двете накуп. :)
    Бих искал да попитам за малко повече инфо, ако можеш да дадеш за Sherbrooke?
    Поздрави,
    Крис

    ОтговорИзтриване
  3. Здравей Крис,

    Ще се постарая да дам изчерпателно инфо за Шербрук в най-скоро време.
    Ще бъде по-ясно, ако споделиш в каква насока да опиша града.
    Накратко мога да напиша, че е доста по-малък град от Монреал. Намира се на около 150км югоизточно от Монреал. Особеността, която скоро научих за Шербрук е, че там живеят голям брой англофони, което го прави приветливо място за живеене на имигранти не толкова добре с френския език.
    Не само в града, но и в околността има производства, което води след себе си търсене на работна ръка т.е. и от тази гледна точка е добре.
    В скоро време ще напиша подробна информация касаеща Шербрук.
    Надявам се да съм бил в помощ!

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Здравей,
    В процес на кандидатстване съм със семейството ми за Квебек. Софиянец съм, и да ти кажа ми е писнало от народ, навалица и блъсканица. Като че ли се ориентирам в посока, обратна на логиката която трябва да ме заведе в Монреал, т.е. по-малък град. За това твоят блог е много ценен, защото тук намирам информация, която не мога да намеря другаде. А освен това е написана интересно, без да се натрапва лично мнение.
    А иначе май се оформям като франкофон.....ама знае ли човек какво ще му дойде на главата!? :)

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Здравей отново,

    Добре сте се насочили според мен.
    Можеш да погледнеш Гранби(Granby) в Гугъл мапс. Също е приятно място. Зависи от професията ви разбира се - има наоколо доколкото съм запознат щатски фабрики и други производства не толкова големи. Това го пиша от гледна точка на факта, че може би работата няма да е проблем...или поне не толкова голям ;)
    На какъв етап от кандидатстването сте?

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Можеш да пишеш на immigration.to.quebec@gmail.com - темата е обширна да не правим спам тук ;) извън темата за работа!

    ОтговорИзтриване