17.07.11 г.

Trois-Rivières, Троа Ривиер ... или пък Трите Реки (Ако някъде има правописни грешки вината не е моя - говорете с машинописката)

Trois-Rivières е град в района Mauricie на провинция Квебек, Канада, разположен при сливането на реките Saint-Mauricie и Saint-Laurent (или на английски St. Lawrence River). Намира се в административния район Mauricie, на северният бряг на река St. Laurent, срещу град Bécancour. Част е от гъсто населените Квебек Сити и Уиндзър Коридор и е средно на половината път между Монреал и Квебек Сити. Trois-Rivières е икономически и културен център на региона Mauricie.  Основан е на 4-ти юли 1634-а година, като е вторият по население и трайно заселване тогава град след Квебек Сити през 1608 година.
Името на града както се досещате произлиза от френски и означава Три Реки. Всъщност реките са Saint-Mauricie, която е разделена от два малки острова по притока на реката и се влива на три места в река Saint-Laurent.

История

За дълго време територията, която в последствие става известна като Троа Ривиер е била обитавана от Algonquins (местно население у нас известно като индианци), които са я използвали за  място за заселване през лятото.
Френският изследовател Жак Картие описва мястото по време на второто си пътуване до Новия свят през 1535г. Името Троа ривиер е дадено през 1599г. от капитан Dupont-Gravé, и се появява на карти на района за първи път през 1601г.
Въпреки, че е исторически важен център за търговия и по население, Троа Ривиер предава своята значимост на двата основни важни града - столицата Кебек Сити и метрополиса Монреал. Той въпреки всичко продължава да е един от основните средни градове на Квебек заедно със Сагне (Saguenay), Шербрук и Гатино (Gatineau).


Структура на града

Главната улица на града е Boulevard des Forges, в съседство на която са няколкото преки по дължина на централната част от сърцето на Стария град, състоящ се от вековни сгради, многообразие на кафенета, ресторанти, клубове, барове и магазини. В по-топлите месеци трафика на автомобили бива спрян, за да могат да бъдат изградени съоръжения за различни фестивали и събития провеждани в центъра на лятната пешеходна зона.





Икономика

Троа Ривиер е най-старият канадски промишлен град, с първата си леярна отворена през 1738. Ковачницата произвежда желязо и отливки в продължение на 150 години, тя се доставя във Франция за корабите от флотилията Royal Navy.
Първото пристанищно съоръжение е построена през 1818 г. близо до улица Saint-Antoine, то и до днес обслужва 2,5 милиона тона товари годишно. Първата железопътна линия е построена през 1879 г. в помощ на развиващата се индустрия с дървен материал.
Известен е като столицата на  целулозно-хартиената промишленост от края на 1920 до началото на 1960 г.
Градът някога е имал четири мелници в експлоатация. Днес има останали само две функциониращи мелници (Kruger Trois-Rivières and Kruger Wayagamack), затварянето на останалите се  дължи до голяма степен на спад в търсенето на вестникарска хартия и глобализацията.


Климат

Районът има влажен континентален климат.
Зимата е дълга, студена и снежна: най-високата отчетена темепература за януари е −7.3 °C (18.9 °F), при най-ниска отчетена −20 °C (−4 °F). Средният снеговалеж е 241 см, с плътна снежна покривка от декември до март.
Лятото е топло с отчетени за юли температури от 25.5 ° C (77.9 ° F ), достигащи до 30 ° C (86 ° F) - става дума за средни отчетени температурни стойности.
Пролетта и есента са кратки и свежи. Средно валежите са с нива  1,100мм (43.3 in), като най-високи са през лятото.


Културни мероприятия

Троа ривиер е домакин на Festi-Voix - 10 дневен музикален фестивал, който привлича над 300 000 посетители годишно. Градът също е домакин на Международния фестивал за поезия, Международния фестивал - Danse Encore, и MetalFest de Trois Rivier всеки ноември.
През 2009-а е определен за Културна столица на Канада, за градове с население от 125 хил. или повече.
Това е официална информация.
Личното ми виждане е, че този град се намира на хубаво място, където през годините статистическите извадки показват предимно бяло население.
Индустриален град, френскоговорящ, който предполага търсене на квалифицирана и неквалифицирана работна ръка. Доколкото ще вземат имигрант на работа нямам информация, но се надявам, ако някой има такава инфо ще сподели с нас!


Няма коментари:

Публикуване на коментар