27.07.11 г.

Какво да сложим в багажа преди да тръгнем за Квебек?

Много е трудна задачата да се избере какво да сложим в дисагите преди да потеглим в странство.
Ми трудно е ‘щото понякога сме събирали спомени с години и трябва да кажем за няколко дни – това да, това не, това да, това да,....аааа няма място това не... Малко е куцо, но все пак избора ни трябва да е наистина прецизен.
Виж ако финикийските знаци са неограничени тогава няма какво да му мислим – вземаме само емоционалните ни спомени във форма на предмети и си бием камшика. Ама то някои ще кажат, че то ако имаме стинки защо ли да тръгваме в странство. И това го има, но не изцяло. Аз лично бих тръгнал и да имам чувалче со пендари!
В повечето случаи обаче финикийските знаци са кът при повечето хора и от там идва цялата чуденка...
Това е въпрос с много неизвестни, защото както казах строго зависи от финансовото състояние. Но аз, ако трябва отново да затръгвам насам бих взел следните неща:

1.       Със сигурност любимите ми книги, макар че тежат доста. Няколко панталона, фанелки, бельо, хавлия (малка) – колкото да има за първо време, някаква завивка, един джобен нож, обувки, но не много, че с БГ обувките тук ми е хладничко.
2.       Документи, дори и тези, които си мисля, че няма да ми трябват
3.       Евентуално някакъв официален кат (дрехи :) ), ако реша да нося подобни дрехи, защото тук за първоначална инвестиция са „дебели” дори и евтините.
4.       Две вилици, две лъжици

Не са много неща... Нали? Ами така е, не са. Тук почти всичко може да се купи на доста приемливи цени. За пореден път казвам, всичко зависи от финансите, с които тръгвате.
Във веригата ДОЛАРАМА можете да си купите посуда, домакинско обзавеждане за скромни парички. Цените на почти всичко варират от 1.25 до 2 долара. В малко по-скъпите Долар Магазини можете да си купите тенджери, тигани и тави за прилични пари. Тенджера за 2ма души се намира за сумите между 6 и 15 пари според качеството (никой не говори за качество много ясно, а за първоначално обзавеждане – за качество ще говорим като намерите работа ;) ), тигани има за по $4 и стигат до $10. Тава сносна за около $10 (има и за по-малко). Разбира се има и по-евтини варианти, които не са за изхвърляне никак – магазините ФРИП. В тях се намират стоки, които са употребявани, но доста запазени. За пример ще дам нашето домакинство – взехме си 2 доста големи тави от този магазин за $6 като този комплект принципно върви около 20-30, защото двете тави са така направени, че едната става капак на другата и може да се изпече една културно голяма пуйка... Другата придобивка беше една мачкалка за чесън – същата абсолютна я видях в Уинърс за $20, а ние я купихме за $1. Та да – там може да се намери всичко, но както се сещате всичко е на късмет.
Последно видях 4-ка столове и маса за $45. Има телефонни секретари, факсове, принтери (понякога без кабели и драйвери), телевизори, дивидита, касетофони... Друг вид мебелировка, която можете да намерите са нощни шкафчета, маси, столове, посуда – вилици и лъжици, цели комплекти като някои от тях доста качествени. За планиращите учене на френски има страхотни Ларус и Робер речници за по $2-3...вярно малко позастарели, но има разлика с $40 за чистак нов от 2012 година...
Олекотен юрган, възглавници и чаршафи можете да си вземете за приемлива цифра от Уолмарт (цените на олекотените юргани са по-ниски от България ). Възглавниците тръгват от $5 за парче и стигат до към $20, двоен олекотен юрган можете да намерите от $15 до $40. За комплекта чаршафи нямам спомен, но ще проверя.
Аз примерно си взех компютъра от БГ тук... Но няма нужда. Пентиум 4ка може да се намери за по-малко от 80 пари, а ако си късметлия може и на улицата да си намериш компютър, който да върви. Иначе конфигурация с монитор, клавиатура, мишка и колони може да се придобие за къмто 130 пари, ако я вземаш накуп или за към 170, ако вземаш по отделно.
Друг интересен магазин за първоначално (а и не само) обурудване е ХАРТ. Това е верига с евтини стоки - има дрехи, кухненско обзавеждане, мебели, детски дрехи, обувки, електроника и всичко на доста ниски цени.
Сами можете да смятате и да видите колко и какво ще ви излезе в паричен еквивалент това, което мислите да си вземете от България за насам. Дали и за кое има смисъл да си вземете преценете сами. В крайна сметка има неща, които имат емоционална стойност, а според мен с имиграцията не трябва да се реже всичко.
Ако ви хрумне нещо има поле за мнения, та преспокойно можете да питате нещо, което съм пропуснал. Нямам нищо против да го допълня, а предполагам има и неща, за които изобщо не съм се сетил да пиша.
Та благодаря, че ми изчетохте поредното писание...
До нови срещи ;)

Няма коментари:

Публикуване на коментар