8.07.11 г.

Квебек и....неговите потайности :)

Както писах, когато започвах този блог мисля да правя различни ревюта на не толкова популярни, а всъщност интересни дестинации в Квебек - не големи градове, малки градчета, че дори и села. Лично моето виждане е, че това набутване в Монреал като за начало е оправдано, но в един бъдещ период... Хм... Някак си е безинтересно да стоиш в навалицата и голямата конкуренция след като съществуват толкова други места. Като начало е оправдано - идваш, не знаеш добре френски, че и английски, а в големия град има места, където да започнеш работа и да не се налага да не комуникираш. От този ъгъл по-големия град и конкретно Монреал е привлекателен за първоначално установяване.
Естествено е, че всеки търси различни неща. Аз примерно съм привлечен от чара на малките градчета. Страхотно е и особено, ако намериш точно твоето място. Има развнини, има планини, има гори, има и езера. Намериш ли точното място за себе си нещата около адаптацията ще се развият много бързо и положително.
Тъй като познати ме помолиха да опиша Троа Ривиер, ще започна първо от него и малко по малко ще опиша това, което е било интересно за мен. Ако имате конкретен въпрос, можете да го напишете - за град, за работа, за местоположение. Знам, че в Гугъл има вече почти всичко, но е друго да видиш конкретно нещо през очите на човек бил вече там.
Пишете ;)

8 коментара:

  1. Здравей :) Прекрасен блог чета с удоволствие. Аз също събирам информация за по-малките градчета в Квебек, в близост до Монреал. Кандидат-емигранти сме :) Имаш ли информация за Викториавил (Victoriaville)?

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за коментара :)
    Радвам се, че блога ти харесва. Опитвам се да бъде полезен, надявам се да успея :)
    За момента нямам информация относно Викто както разбрах, че му казват съкратено.
    Но мисля, че си намерих следващото място, което ще посетя и за което ще напиша едно ревю :)
    Пиши какво те интересува. Предполагам не това, което пише в нета, защото то вече е известно. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Ами всичко ми е интересно и ме интересува. Най-вече ако живеем в малък град, какви възможности за работа има?Какво образование предлагат за детето, какви са местните жители - дружелюбни, безразлични, агресивни. Какво се толерира, на какво се гледа с лошо око. Ясно ми е, че пристигайки там (дай Боже) някои наши български навици може и да дразнят. Като цяло се бях засилила към Монтреал, но поразмислих ми се иска по-малък град. Сигурно в началото ще сме в Монт, но нещоо взе да ми писва пренаселеността на градовете, та ще търся нещо по-спокойно и малко.

    ОтговорИзтриване
  4. Възможностите за работа в малкото населено място както се сещаш са ограничени. Особено за квалифицирана работа. Зависи колко малко е населеното място. Има такива, които са много сладурски, но клонят към нашите махали като населеност и определено трябва да имаш повече авоари, за да си позволиш да живееш на такова място особено, ако държиш на някакъв стандарт (говоря за някакъв по-висок стандарт). Обичайните режийни разходки при всички положения ще можеш да ги покриваш - ток, вода, телефон, интернет, храна, гориво, застраховка на колата. Иначе по населени места с население около 2000-3000 души има един магазин, бензиностанции 1 или 2, магазин към бензиностанциите, кметство, полиция, едно или две кафета. Хубаво е да гледаш в близост до населеното място да има нещо подобно, където да се търсят алтернативи за работа. Ако вземем за пример Викториавиль... Население близо 50 000 човека. Работа винаги ще намериш. На подобни места нямат директен сблъсък с имигранти, не им е познат акцента, на доста места са ни гледали странно, но не и злонамерено. Хората са по-скоро любопитни отколкото зли. Нямам идея как ще е, ако си им конкуренция за работа примерно, но ме съмнява... Лично моето мнение е, че дескриминация за това, че не си местен има навсякъде. Фактор е, когато за едно обявено място се борят 50 човека. Ако има 25 с труднопроизнесими имена значи остават 25 да се състезават, независимо каква е квалификацията на "труднопроизнесимите" имена. Естествено всяко правило има изключения, но при кандидат с име Жан ЛаПиер и Кръстю Кюмюрджиев примерно (всякакви съвпадения с реални имена са случайни ;) ) ще изберат първия със сигурност. Вече, ако мястото е за някакъв тесен специалист и Прасад Ханъмшет е с по-висока квалификация от Жан ЛаПиер ще проведат две интервюта и ако Прасад се докаже ще вземат него.
    Та нека се върна на малките населени места - за училище няма смисъл да мислиш. Има училищни автобуси, които минават навсякъде, където има дете. Виждал съм училищни автобуси возещи деца по такива затънтени места, че ум да ти зайде. Единствения недостатък на подобни малки населени места са: липсата на болница, вместо болницата има от т.нар. центрове CLSC и втория голям недостатък е транспорта. В смисъл, че за едно по-малко населено място трябва да имаш задължително кола и да си в кондиция да я караш.
    Аз също съм "ЗА" по-малките населени места, защото в големите градове като Монреал, Торонто, Едмънтън, Ванкувър се локализират по-голяма част от имигрантите, а колкото и да се говори за селекция при подбора на имигранти бих казал, че такава селекция липсва. В Монреал ще срещнеш хлапе, тинейджър от пакистански произход мисля, че бяха с чалма на главата и затъкнат нож...такава им била религията (няма лошо), забулени жени (тип нинджа), индийци, чернокожи и различни краища на земята...
    Началото винаги е неизбежно в Монреал - града предоставя повече възможности за първоначално установяване, курсове и тн...
    Като цяло добре си се насочила. Следвай това към което си се насочила. Ще чуеш много съвети, през много неща ще минеш, но това за мен е правилното решение.

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря за коментара :) Много е полезен и си е за отделен пост :) А как се процедира с курсовете по френски в по-малките градове? За Монреал е ясно. Като цяло, стига да стигна до Канада, може и да се преквалифицирам, ако в моята област няма работа. Дет се вика, ако знаеш, че децата ти имат шанс за добро обучение и за по-добър живот, другото го преглъщаш.

    ОтговорИзтриване
  6. Добър въпрос. Ще го проуча и ще ти пиша със сигурност. На прима виста мога да кажа, че има ли имигрант искащ да учи френски му намират начин как да го прави. Но както казах, за да не говоря наизуст ще го проуча и ще пиша.
    Ако си готова да се преквалифицираш дертовете с работата ти се свеждат до минимум.
    По-добрия живот (за децата) е почти 100% гарантиран, но виж образованието им куца също както и здравната система, но за тези две теми ще отворя отделни постове. Струва си да се знае, защото човек, когато си е в България разни неща, които чува като твърдения за тук му се струват абсурди, докато не се сблъска с тях на място. Тъжно, но факт!
    И въпреки тези неща пак си е по-добро място за живеене, за нормален живот и тн... :)

    ОтговорИзтриване
  7. уффф, предвид нивото на грамотност на настоящите 18-19 годишни, не знам на къде повече може да куца образованието в БГ, че да е по-добро от там. Боже, та те не знаят какво е полуостров и какво континент?!
    Ще следя за твои постове.
    Ще съм благодарна и на пост за шофирането. По-лесно ли е там, повече ли се спазват правилата? Че тук се отказах да карам градско, освен ако не е крайно наложително.

    ОтговорИзтриване
  8. Моето твърдение е, че образованието навсякъде е зле. Въпроса е каква е обкръжаващата среда. Има ли контрол или не. Следи ли се за спазването на наложените правила или не, защото и в България има наложени правила само дето няма кой да следи дали някое от тях се спазва. Там не знаят какво е полуостров и какво е континент, а според тукашната образователна система победител във Втората световна война е САЩ. В икономическо отношение спор няма, но защо трябва да се изопачават така нещата при положение, че на този военен конфликт все още има съвременници.
    А относно поста за шофирането ще го имаш до ден два. :)

    ОтговорИзтриване